Партнерство за отворену власт објавило је Национални приручник – Правила и смјернице за учеснике, како би помогао реформаторима у владама и цивилном друштву да боље управљају процесом ОГП. Приручник говори о улогама и одговорностима кључних актера у процесу отворене владе; детаљно описује захтјеве у заједничком стварању, описује правила акционог плана и потребне предлошке у заједничком стварању, фокусиран је на проведбу акционог плана, описује процесе одговорности и пружање информација, те пружа минималне захтјеве за учешће и смјернице када се сматра да земље дјелују супротно процесу.

Приручник можете преузети овдје https://www.opengovpartnership.org/documents/ogp-national-handbook-rules-and-guidance-for-participants-2024/ 

Партнерство отворене владе (ОГП) темељи се на идеји да је отворена влада транспарентнија, партиципативна и одговорна према грађанима те да побољшање односа између људи и њихових Влада има дугорочне користи за све. Сарадња између владе, цивилног друштва и др учесника (нпр. грађани, локалне власти, парламент, академици, приватни сектор итд.) у центру је ОГП процеса.

Босна и Херцеговина тренутно имплементира свој други Акциони план за имплементацију ОГП-а, а све активности потребно је имплементирати до краја августа 2024. године.  Једна од институција која испуњава мјере из овог плана је и Канцеларија координатора за реформу јавне управе.