Амбасада Краљевине Холандије у Босни и Херцеговини, шведска Агенција за међународни развој и сарадњу (SIDA), одјељење Уједињеног Краљевства за међународни развој (DfID) и Делегација Европске комисије у БиХ креирали су заједнички донаторски Фонд за реформу јавне управе у БиХ. Додатну техничку помоћ пружа Европска комисија ради јачања капацитета Канцеларије координатора и подршке у изради пројеката финансираних из Фонда.

 

Амбасада Краљевине Холандије у БиХ

 Босна и Херцеговина је једна од 36 партнерских земаља широм свијета са којима Холандија има програм развоја и сарадње. Након фокусирања претежно на помоћ повратку мањинског становништва и стварање стабилности након рата, програм је орјентисан на стварање одрживих, транспарентних и одговорних структура власти, у складу са критеријумима прописаних процесом придруживања ЕУ, те развој пословног окружења привлачног страним инвеститорима. Холандска Амбасада је активна у сфери реформе јавне управе и на централном и на локалном нивоу.

 

Шведска Агенција за међународни развој и сарадњу (Sida)

SidaSida је владина агенција у надлежности Министарства вањских послова Шведске, чији је циљ допринос побољшању услова живота сиромашних. Sida ради независно унутар оквира који су поставили шведски Парламент и Влада. Они одређују буџете, земље са којима ће Шведска, а тиме и Sida сарађивати, као и фокус Шведске у међународној развојној сарадњи. Sida помаже и јачање јавних организација и владиних услуга у земљама у којима проводи програме, стварањем партнерства са одговарајућим тијелима у Шведској.

 

Одјељење Уједињеног Краљевства за међународни развој и сарадњу

DFIDОдјељење за међународни развој и сарадњу (DfID) је одјељење Владе Уједињеног Краљевства, одговорно за подстицање развоја и смањење сиромаштва. DfID руководи и координира цјелокупну развојну помоћ британске Владе у БиХ.
Кључни приоритети помоћи су: стварање одрживог приватног сектора; повећање капацитета за трговину и стимулисање директних инвестиција; успостављање ефективне, одговорне Владе; провођење ефективних социјалних политика; побољшање приступа правосуђу и развој непристрасних медија.

 

Делегација Европске комисије у БиХ

EUРеформа јавне управе је један од шеснаест приоритета из Студије изводљивости и један од шест кључних приоритета Европског партнерства. ЕУ пружа помоћ БиХ у реформи јавне управе јачајући њене системе и изградњу капацитета кључних сектора. Унија је подржала Канцеларију координатора за реформу јавне управе када је ријеч о изради и провођењу Стратегије и Акционог плана 1 за реформу јавне управе. Укупан износ CARDS програма у периоду од 2001. и 2006. године, утошен на изградњу капацитета јавне управе и њену реформу, износи 40 милиона евра.

 

Министарство вањских послова Краљевине Данске

 Програм за сусједство је дански билатерални програм развоја сусједних земаља ЕУ на истоку и југоистоку. Укупан циљ Програма за сусједство је промовисање људских права, демократије и економског развоја. Циљ Програма за сусједство 2013-17 је придонијети мирној и стабилној Европи са слободом и напретком кроз развој демократских друштава са одговорном влашћу, виталним грађанским друштвом, тржиштима која добро функционирају и механизмима рјешавања сукоба диљем континента. Програм за сусједство примјењује приступ заснован на људским правима подржавајући напоре за остваривање социјалних, културних, економских, политичких и грађанских права.