Канцеларија координатора за реформу јавне управе и СИГМА, у сарадњи са Министарством комуникација и саобраћаја Босне и Херцеговине, организују дводневни Округли сто за утврђивање опција за поједностављење поступка регистрације возила у Босни и Херцеговини.

Округли сто ће бити одржан у сриједу и четвртак, 13. и 14.03. 2024. године у Сарајеву, у хотелу Новотел Бристол, улица Фра Филипа Ластрића 2.

Стратешки оквир за реформу јавне управе у БиХ 2018-2022 (2027) у реформској области Пружање услуга, између осталог, укључује и мјеру 4.3: Усклађено унапређење управно-правног оквира, те у договору са представницима Делегације ЕУ у БиХ и Европске комисије, СИГМА од 2021.године пружа подршку надлежним институцијама у реализацији одређених активности које доприносе испуњењу ове реформске мјере. У складу са наведеним, СИГМА је у протеклом периоду израдила анализу поступка регистрације возила у Босни и Херцеговини, а са циљем идентификације начина за поједностављење ове управне процедуре.

Округли сто има за циљ да утврди приједлоге који могу служити као основ за осмишљавање будућег законског оквира за управни поступак регистрације возила, те потребне радње за провођење предложених измјена. СИГМА ће представити иницијалне резултате анализе тренутног функционисања овог поступка, заједно са неким почетним идејама за могућа поједностављења. Поред тога, стручњаци из Хрватске и Србије изложит ће искуства својих земаља у поједностављењу поступака. Током друге сесије округлог стола, планирано је да учесници у групном раду утврде и изнесу приједлоге за поједностављење поступка и превазилажење потенцијалних препрека.

Документ:

Агенда Округлог стола