Ured koordinatora za reformu javne uprave i SIGMA, u saradnji sa Ministarstvom komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, organiziraju dvodnevni Okrugli stol za utvrđivanje opcija za pojednostavljenje postupka registracije vozila u Bosni i Hercegovini.

Okrugli sto će biti održan u srijedu i četvrtak, 13. i 14.3. 2024. godine u Sarajevu, u hotelu Novotel Bristol, ulica Fra Filipa Lastrića 2.

Strateški okvir za reformu javne uprave u BiH 2018-2022 (2027) u reformskoj oblasti Pružanje usluga, između ostalog, uključuje i mjeru 4.3: Usklađeno unapređenje upravno-pravnog okvira, te u dogovoru sa predstavnicima Delegacije EU u BiH i Evropske komisije, SIGMA od 2021. godine pruža podršku nadležnim institucijama u realizaciji određenih aktivnosti koje doprinose ispunjenju ove reformske mjere. U skladu sa navedenim, SIGMA je u proteklom periodu izradila analizu postupka registracije vozila u Bosni i Hercegovini, a sa ciljem identifikacije načina za pojednostavljenje ove upravne procedure.

Okrugli sto ima za cilj da utvrdi prijedloge koji mogu služiti kao osnov za osmišljavanje budućeg zakonskog okvira za upravni postupak registracije vozila, te potrebne radnje za provođenje predloženih izmjena. SIGMA će predstaviti inicijalne rezultate analize trenutnog funkcionisanja ovog postupka, zajedno sa nekim početnim idejama za moguća pojednostavljenja. Pored toga, stručnjaci iz Hrvatske i Srbije izložit će iskustva svojih zemalja u pojednostavljenju postupaka. Tokom druge sesije okruglog stola, planirano je da sudionici u skupnom radu utvrde i iznesu prijedloge za pojednostavljenje postupka i prevazilaženje potencijalnih prepreka.

Dokument:

Agenda Okruglog stola