Округли сто за подршку реализацији активности Акционог плана Стратешког оквира за реформу јавне управе у Босни и Херцеговини у реформској области Пружање услуга у оквиру мјере која се односи на усклађено унапређење управно-правног оквира одржан је у четвртак, 08.06.2023. године у Сарајеву. Стручњаци из СИГМА и учесници из тијела управе у Босни и Херцеговини имали су прилику размијенити искуства у изради каталога услуга и поједностављењу управних поступака. Размјена информација о реализованим, планираним и активностима у току у овој области представљала су основ за дискусију, као и за давање приједлога о начину на који ће се рад на реализацији ових активности у Босни и Херцеговини наставити.

С обзиром на то да континуиран процес поједностављења закона о управном поступку у Босни и Херцеговини представља темељ дигиталне трансформације, овом мјером предвиђене су активности поједностављења појединих управних поступања, формирање регистара посебних управних поступака, тј. посебних процесних норми које уређују остваривање конкретних права грађана, успоставу ИТ платформе за праћење провођења закона о управном поступку у Босни и Херцеговини, израду методологије смањења и формалности, израду каталога услуга, те активности сталне изградње капацитета водитеља управних поступака.

Каталог услуга органа управе Кантона Сарајево “Дигитализација и дигитална трансформација“ представљен је у оквиру излагања представника Завода за информатику и статистику Кантона Сарајево. Представљена су и искуства у изради прегледа формалности у Јединственој контакт тачки за пословање https://pscsrpska.vladars.net/sr у Републици Српској, преглед пројекта за развој јавно доступног интернет портала е-Управе Брчко дистрикта БиХ https://euprava.bdcentral.net/ , искуства у успостављању оквира интероперабилности у Босни и Херцеговини у оквиру излагања представника Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену података Босне и Херцеговине (ИДДЕЕА), те искуства у изради каталога Републичког секретаријата за јавне политике Републике Србије.

Учесници округлог стола били су представници СИГМА, Канцеларије координатора за реформу јавне управе, Министарства правде Босне и Херцеговине, Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену података Босне и Херцеговине, Завода за информатику и статистику Кантона Сарајево, Министарства за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске, Министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске, Министарства привреде и предузетништва Републике Српске, представници Владе Брчко дистрикта БиХ, УНДП и УСАИД пројекта е-Управе, те представник Транспаренси интернешнел БиХ.