Чланови надзорних тимова испред Савјета министара Босне и Херцеговине, Владе Федерације Босне и Херцеговине, Владе Републике Српске и Дистрикта Брчког Босне и Херцеговине у области реформе јавне управе на радионици која је одржана 15. и 16. маја 2024. године у Сарајеву дали су приоритет дигитализацији услуга у припреми ажурирања новог Акционог плана за проведбу Стратешког оквира за реформу јавне управе до 2027. године.

Ово је други састанак надзорних тимова у пуном саставу, а први је одржан у децембру 2023. године, када је, у сарадњи са СИГМА-ом, презентован процес приоритетизације и ревизије Акционог плана.

Закључено је да би процес приоритетизације на Акционом плану требао бити окончан до краја овог мјесеца.

У међувремену на свим нивоима усвојене су одлуке о именовању надзорних тимова, да је то у децембру учинила Влада Републике Српске, а у марту ове године и Савјет министара БиХ, те да надзорни тимови сада имају и формалне потврђене задатке у складу са Заједничком платформом и одлукама, односно рјешењима о именовању.

Такођер, Европска комисија на ПАР Специјалној групи између БиХ и ЕУ најавила почетак скрининга и да је једна од кључних задаћа за Босну и Херцеговину у области реформе јавне управе имати кредибилан стратешки оквир, што подразумијева не само стратегију, него и пратећи акциони документ. Подвукао је да је кредибилност Акционог плана оспорена због мале имплементације и рокова.

“Препорука ПАР Специјалне групе – ревизија Акционог плана током 2023. године није испоштована, потребно је уложити додатне напоре да би она била проведена како бисмо имали ревидиран Акциони план до краја љета”, казао је Касап.

Истакнута је важност Координацијског одбора за реформу јавне управе, политичко тијело које чине предсједавајућа Вијећа министара БиХ, премијери ентитета и градоначелник Брчко дистрикта БиХ закључком обавезало ПАР структуру да припреми ревидирани Акциони план до краја другог квартала ове године.

Радионици су, поред чланова надзорних тимова из појединачних области, назочили: испред Савјета министра Босне и Херцеговине замјеник и замјеница координатора за реформу јавне управе Милош Голијанин и Амира Машовић, координатор за РЈУ из Федерације БиХ Жељко Шкарица, координатор за РЈУ из РС Александар Шувак и његов замјеник Микан Давидовић, те координатор за РЈУ из Брчко Дистрикта БиХ Давор Шолаја.

Радионица је организована у сарадњи са пројектом техничке подршке “ЕУ4ПАР” који финансира Европска комисија кроз ИПА инструмент.