Гломазна и неефикасна – тако би се кратко могла описати јавна управа у БиХ.

“Готово 80 одсто грађана сматра да се до посла у јавној управи долази преко везе, и исти тај проценат људи види корупцију у јавној управи што су заиста поразни подаци. Такође, готово 80 одсто испитаника нема повјерења у рад јавне управе што је заиста поразно након 20 година покушаја реформе јавне управе која је и даље на самом почетку”, наводи Срђан Траљић, Транспаренси Интернешнел БиХ), преноси УНА телевизија.

Промијенити то могло би се и требало провођењем активности из постојећег Акционог плана. Но, Институције БиХ до сада су, од укупно 136 активности из плана, провеле тек 16 одсто. Да нисмо ни докле оцијенила је у посљедњем извјештају и Европска комисија.

Да је мало тога учињено потврђује и податак да је Вијеће министара прошле године продужило период важења Стратешког оквира за реформу јавне управе првобитно планираног за период од 2018 до 2022, сада до 2027. године.

Препорука Европске комисије прије свега је ревизија Акционог плана са фокусом на дигитализацију услуга и процеса реформе, на чему се тренутно ради, кажу из Уреда координатора. Успостављање регистра запослених, као друге препоруке, очекује се у наредне двије године а након што су недавно усвојене Измјене и допуне закона о државној служби. Али, шта радити са великим бројем запослених у јавној управи? Из Уреда тврде, нема их. Потребна је квалитетна систематизација.

“Неће се видјети да је то некакав велики постотак људи који раде у јавној управи из тог разлога што данашње вријеме захтјева дигитализацију а да би ми могли бити корисници тих нових ресурса ми морамо имати адекватне обуке за те људе”, истиче Дарко Касап, координатор за реформу јавне управе БиХ.

Значи неће бити отказа? Ја вјерујем да неће зато што, ми сада живимо у овом времену које јесте, значи и нека смјена генерација државних службеника који сада полако свој радни вијек приводе крају, тако да ја вјерујем са паметним систематизацијама и распоредом људи да неће бити вишка људи у јавној управи.

Ипак, напретка има, што доказују изјаве грађана који су, за разлику од ранијег периода, углавном задовољни радом јавне управе.

Они који јесу, нису задовољни услугом и компликованом администрацијом, која, кажу, не функционише у корист грађана. Но јесте надлежним, који су, тврде из Транспаренсија, јавну управу користили у сврху одржавања на власти. Да ли ће европске интеграције промијенити такву праксу?