Иако су власти у више наврата протеклих десетак година најављивале реформу јавне управе, регистар запослених и контролу запошљавања у јавне институције, врло мало је урађено у пракси, пишу Независне новине.

У Канцеларији координатора за реформу јавне управе потврдили су нам да институције БиХ мјере из Акционог плана за реформу јавне управе и даље споро имплементирају, те наглашавају да су на ту чињеницу више пута јавно упозоравали, укључујући и кроз посљедњи годишњи извјештај.

Према подацима које су нам послали, до краја прошле године имплементирано је само 15,8 активности из Акционог плана, а напредак је већи за мршавих 1,8 одсто у односу на 2022. годину.

Али, како истичу, охрабрује чињеница да је успостављен Координациони одбор за реформу јавне управе, који је чак одржао и прву сједницу, којом је предсједавала Борјана Кришто, предсједавајућа Савјета министара БиХ.

У Канцеларији истичу да је то први пут од 2006. године да је усвојен такав стратешки корак, што би могло да значи да ће доћи до промјене односа власти према овом питању.

“Успостављање Координационог одбора је заправо први политички вјетар у леђа наставку реформе јавне управе у БиХ. Подсјећам вас да је, такођер, успостављање оваквог тијела био и захтјев Европске комисије са шестог састанка Специјалне ПАР групе за реформу јавне управе”, каже Ведрана Фалаџић, виша стручна сарадница за односе с јавношћу.

За 16. април најавила је нови састанак Специјалне ПАР групе, на којем ће Европска комисија бити информисана о свему што је до сада имплементирано, али и о препорукама које још нису до краја имплементиране. На примјер, власти нису имплементирале јачање улоге координатора за реформу јавне управе.

Рекла је да је именован нови координатор за реформу јавне управе у ФБиХ, а у току 2023. године у РС донесен је нови Правилник о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста у Министарству управе и локалне самоуправе.