Савјет министара Босне и Херцеговине на данас одржаној сједници усвојио је Информацију Канцеларије координатора за реформу јавне управе о петом проведеном онлајн истраживању о примјени Политике и Стандарда проактивне транспарентности у институцијама Босне и Херцеговине.

Истраживање,проведено у марту и априлу 2023. године међу 65 институција, показало је да просјечна испуњеност стандарда проактивне транспарентности износи 72.27%, а што представља побољшање у односу на 2022. када је испуњеност стандарда била 68.23 одсто.

Шест институција Босне и Херцеговине испунило је 100 одсто стандарда проактивне транспарентности и то: Дирекција за европске интеграције, Агенција за статистику БиХ, Агенција за високо образовање и осигурање квалитета, Уред координатора за реформу јавне управе, Агенција за равноправност полова БиХ и Агенција за полицијску подршку БиХ.  Ове институције објавиле су све податке и информације од јавног значаја, од контаката запослених до укупних примања руководилаца ових институција и свих државних службеника и намјештеника. Канцеларија координатора за реформу јавне управе није провјеравала истинитост података, тачност достављених података је на контакт особама у институцијама БиХ које су попуњавале упитник.

Савјет министара БиХ задужио је, између осталог, све институције Босне и Херцеговине да континуирано проводе стандарде проактивне транспарентности и редовно ажурирају документе и на веб страницама институција њихових институција.

Истраживање можете преузети овдје.