Чланови Савјетодавног вијећа за имплементацију иницијативе Партнерство за отворену власт из органа управе Босне и Херцеговине јучер су на сједници овог тијела одржаној у Сарајеву презентирали активности институција Босне и Херцеговине на испуњењу мјера из Акционог плана Савјета министара БиХ за проведбу Иницијативе Партнерство за отворену власт за период 2022.-2024.

Акциони план за имплементацију ОГП Иницијативе у БиХ садржи 10 мјера које до краја 2024. године требају испунити: Агенција за статистику БиХ, Агенција за превенцију корупције и координацију борбе против корупције, Министарство финансија и трезора БиХ,  Министарство правде БиХ,  Агенција за јавне набавке БиХ, Агенција за равноправност сполова БиХ Министарства за људска права и избјеглице БиХ и Канцеларија координатора за реформу јавне управе. Као главна приоритетна подручја на која су усмјерене мјере и активности Акционог плана су: отворени подаци; јавне набавке, антикорупција, буџетска транспарентност, значај регулисања питања стварног власништва, те слободан приступ информацијама.

На сједници је констатовано да су до сада Агенција за јавне набавке БиХ и Агенција за равноправност сполова БиХ испуниле мјере за које су биле задужене, а да је Агенција за превенцију корупције и координацију борбе против корупције испунила једну од двије мјере која се односи на унапрјеђење проактивне транспарентности у процесима додјељивања финансијских средстава из буџета. Остале институције, како је то планом и наведено, још су у различитим фазама реализације мјера.  Имплементацију активности прате и организације цивилног друштва:  Транспаренси Интернешнел, Фондација ЦПИ, Зашто не и Центар за истраживачко новинарство, који имају своје представнике у Савјетодавном вијећу ОГП Иницијативе у Босни и Херцеговини.

Партнерство за отворену власт (енг. Open Government Partnership-OGP) је глобална мултилатерална иницијатива за транспарентност и отвореност рада тијела јавне власти, а њене учеснице су државе које се чланством у Партнерству обвезују на конкретне мјере и дјеловање у подручјима транспарентности, оснаживања судјеловања грађана у власти, борбе против корупције и увођења нових технологија које чине јавну управу што ефикаснијом. Босна и Херцеговина је чланица овог тијела од 2014. године, а израда и имплементирање Акционог плана најважнија је компонента судјеловања једне државе у Партнерству за отворену власт јер њиме држава изражава своју посвећеност темељним принципима Партнерства, преузимајући амбициозне, конкретне обвезе које значајно унапрјеђују постојеће стање у оквиру ових вриједности.  Као чланица Иницијативе, Босна и Херцеговина подржава њене принципе, који су у складу с опћим принципима и реформом јавне управе, фокусиране на стварање ефикасне, транспарентне, одговорне, модерне јавне управе, која ће свој рад темељити на најбољим праксама и начелима европског управног простора и истински радити у корист грађана, пружањем брзих и поузданих услуга.