Координатор за реформу јавне управе Давор Шолаја у изјави за Радио Брчко најавио је да ће у првом кварталу 2024. године бити одржан први састанак Координационог одбора, којег чине ентитетски премијери, предсједавајућа Савјета министара Босне и Херцеговине и градоначелник Брчко Дистрикта БиХ.

“Заједничким радом државног и ентитетских координатора, као и влада успјели смо усвојити документ о Заједничкој платформи и припремити се за наредне кораке, који су предвиђени тим документом. Један од најважнијих корака је први састанак Координационог одбора. На том састанку биће усвојен Правилник о раду Координационог одбора. Такође, проћи ћемо кроз сваку тачку и биће означена ‘уска грла’, односно проблеми које ћемо покушати отклонити”, појаснио је Шолаја.

Споменуо је још један важан догађај у 2024. години.

“Биће организована и донаторска конференција, гдје очекујемо да прикупимо огромну своту новца за реформу јавне управе. Према процјени наших партнера из СИГМА-е потребно је око 80 милиона евра за свеобухвату реформу јавне управе. Ми ћемо у свим владама утврдити колики износ из буџета ће бити издвојен за ову намјену. Очекујемо да ћемо на конференцији сакупити одређена средства”, навео је Шолаја.

Координатор за реформу јавне управе Брчко Дистрикта БиХ подсјетио је на вишегодишњи застој у реформи, који је отклоњен 2020. године, а резултирало је продужавањем Стратешког оквира за реформу јавне управе и Акционог плана.

“Блокаду на државном нивоу успјели смо превазићи. То се поклопило и са добијањем кандидатског статуса Босне и Херцеговине за чланство у ЕУ. Ми још 2021. године именовали надзорне тимове као и њихове замјенике како би имплементирали сам Стратешки оквир али и Акциони план који је постављен за читаву БиХ, што укључује наравно и Брчко Дистрикт БиХ”, споменуо је Шолаја.

Према његовим ријечима, реформа јавне управе један је од 14 приоритета које БиХ мора испунити на путу ка Европској унији, а Фонд за реформу јавне управе сада је реактивиран и новац је на располагању за пројекте из ове области.