“Од свих 49 органа управе који су били обухваћени истраживањем за 2022. годину, а генерално и од свих институција извршне и законодавне власти у БиХ, Уред координатора за реформу јавне управе са 84,81% има најбољи резултат када је у питању отвореност и транспарентност у Босни и Херцеговини, а поред тога, ова институција је трећа најотворенија институција у регији”, показало је, између осталог, истраживање отворености и транспарентности извршне власти у Босни и Херцеговини

Налази истраживања транспарентности и отворености извршне власти у БиХ, Србији, Црној Гори и Сјеверној Македонији те истраживање за законодавну власт, које је поред ових земаља обухватило и Хрватску и Словенију, бит ће представљењи на Регионалној конференцији о отворености и транспаретности извршне власти у региону Западног Балкана, коју НВО Центар за демократску транзицију (ЦДТ) из Црне Горе организује бит ће одржана 17. новембра у Подгорици.

Регионални индекс отворености већ седам година мјери колико су институције извршне и законодавне власти отворене према грађанима/кама и друштву на основу четири принципа – транспарентност, приступачност, интегритет и учинковитост – унутар којих се налазе индикатори који мјере доступност докумената на званичним wеб страницама институција, као и формат у којем су ти документи објављени. Транспарентност и отвореност су међу основним предусловима квалитетне извршне власти. Политике транспарентности су прошле неколико фаза развоја сходно потребама и захтјевима друштва, и постајале дио агенди власти на Западном Балкану. Данас су захтјеви за већом транспарентношћу и отвореношћу саставни дио реформи које земље у региону спроводе на свом путу ка Европској унији (ЕУ) као и кроз ангажман у другим међународним иницијативама.

На конференцији ће бити представљени резултати истраживања за 2022/2023. годину те ће бити разговарано са представницима институција и цивилног сектора из земаља Западног Балкана о добрим праксама и изазовима за успостављање отвореног система.

Конференцију ће отворити замјеник премијера – потпредсједник Владе Црне Горе за безбједност, унутрашњу политику, европске и спољне послове Алекса Бечић и извршни директор ЦДТ-а Драган Копривица. Конференција ће окупити релевантне стручњаке, представнике институција из региона и Црне Горе, међународне и академске заједнице, медија и организација цивилног друштва.

Конференција, којој ће присуствовати и представница Уреда координатора за реформу јавне управе, дио је пројекта који НВО Центар за демократску транзицију (ЦДТ) из Црне Горе спроводи у партнерству са У.Г. Зашто не? из Босне и Херцеговине, Метаморфозис фондацијом из Сјеверне Македоније и Партнерима за демократске промјене Србија, а уз подршку Националне задужбине за демократију.

Документи:

Отвореност извршне власти у Босни и Херцеговини

Отвореност законодавне власти у Босни и Херцеговини