Делегација Босне и Херцеговине коју чине Давор Буноза, министар правде БиХ и Дарко Касап, замјеник државног координатора за реформу јавне управе присуствоваће у понедељак, 06.11.2023. године у просторијама ОЕСР-а у Паризу, конференцији на министарстком нивоу на којој ће бити представљени ажурирани СИГМА принципа јавне управе.

Начела јавне управе, развили су СИГМА/ОЕСР-а и ЕУ, а примарни су оквир који води земље проширења ЕУ-а ка томе како изградити бољу јавну управу. Први пут су принципи објављени 2014., а ревидирани су током 2023.

Догађај представљања биће форум за све земље кандидаткиње за чланство у ЕУ и потенцијалне кандидаткиње да размотре како ажурирани Принципи могу ојачати реформе јавног управљања. Опће је познато да добро јавно управљање игра кључну улогу у привредном и друштвеном развоју. Недавне глобалне кризе подсјетник су на важност функционалних и агилних влада и јавних управа. Земље с јаким институцијама, учинковитом државном службом и јавним услугама усмјереним на кориснике боље су у управљању кризама у настајању. Такво окружење такође олакшава раст приватног сектора, смањује сиромаштво и доноси резултате за грађане.