У наставку другог дијела шестог састанка Специјалне групе за реформу јавне управе између ЕУ и БиХ, који је одржан данас у хибридном формату, разговарано је на техничком нивоу о проведби Стратегије и Акционог плана за рефому јавне управе у БиХ, државној служби и управљању људским потенцијалима, те начелу одговорности.

Дијалогом на техничком нивоу о реформи јавне управе је у име БиХ предсједао је Драган Ћузулан, координатор за реформу јавне управе, а у име ЕУ копредсједала је Нисида Гјокси из Европске комисије.

Комисија је истакла како је потребно хитно ревидирати Акциони план за РЈУ за период 2023.-2027. и обезбиједити редовно годишње праћење и извјештавање о проведби Стратешког оквира као и да се до краја љета одржи састанак политичког тијела које ће усмјеравати реформу јавне управе.

Делегација БиХ је информисала Комисију о успостављању Правног информационог система који је први ИТ алат за усклађивање законодавства с аквисом у БиХ и за који је планирано да у употреби буде до краја године, те о предузетим активностима на изради Програма интегрисања који је захтјев из 14  кључних приоритета. Такође, делегација БиХ информисала је Комисију да је утврђен и достављен у парламентарну процедуру Приједлога закона о слободи приступа информацијама на нивоу институција БиХ.

Подсјећамо, раније је данас у оквиру шестог састанка Специјалне групе за реформу јавне управе између ЕУ и БиХ одржан и дијалог на политичком нивоу, а којим је у име БиХ предсједао Давор Буноза, министар правде БиХ.

Иначе, шести састанак Специјалне групе за реформу јавне управе је први састанак овог тијела након што је БиХ добила статус кандидата, а трећи на којем се о реформи јавне управе разговара на политичком и техничком нивоу.