На захтјев Делегеације Европске уније у Босни и Херцеговине и Европске комисије, СИГМА и Канцеларија координатора за реформу јавне управе организовали су 31.05. 2023. године онлајн радионицу о теми: “Унапређење система и пракси планирања политика у Босни и Херцеговини”.

Циљеви ове радионице су били:

• да покрене дискусију о тренутном стању усклађености законодавства о планирању политика са принципима јавне управе на свим управним нивоима (Савјет министара БиХ, ентитетске владе и Влада Брчко дистрикта БиХ) како би се побољшао регулаторни и методолошки оквир за планирање политика и институционални оквир за координацију система и процеса планирања политика на свим управним нивоима (додјела функција, усмјеравање, осигурање квалитета, контрола процеса планирања политика и квалитета планских докумената);

• да омогући релевантним институцијама да размјене искуства, граде синергију, проширују мреже, уче и проналазе рјешења за заједничке проблеме и изазове, као и да развију изводљиве приоритете и јасне акције (препоруке) за унапређење планирања политика на свим управним нивоима.

На радионици су присуствовали представници Делегације Европске уније у БиХ, Европске комисије, СИГМА, УНДП, Уреда координатора за реформу јавне управе и кључних институција за планирање са свих управних нивоа.

Драган Ћузулан, координатор за реформу јавне управе је нагласио да су Стратешким оквиром за реформу јавне управе у БиХ и Акционим планом за реформу јавне управе дефинисане мјере и активности на унапређењу система стратешког, средњорочног и годишњег планирања на свим управним нивоима. Извјештај о имплементацији Акционог плана Стратешког оквира за реформу јавне управе у БиХ, који је достављен Савјету министара БиХ и владама на разматрање и усвајање, је показао да је остварен одређени напредак на успостављању и унапређењу система стратешког планирања, праћења и извјештавања, те да постоји још изазова и активности на којима треба радити како бисмо остварили напредак и достигли планиране циљане вриједности. Изразио је наду да ће препоруке из овог извјештаја, као и препоруке које буду договорене на радионици бити добра основа за даље заједничке активности на унапређењу система и пракси планирања у институцијама БиХ.

На радионици су договорени наредни кораци (препоруке) за даље унапређење планирања политика на свим управним нивоима.