Na zahtjev Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovine i Europskog povjerenstva, SIGMA i Ured koordinatora za reformu javne uprave organizirali su 31.05. 2023. godine online radionicu o temi: “Unaprjeđenje sustava i praksi planiranja politika u Bosni i Hercegovini”.

Ciljevi ove radionice su bili:

• da pokrene diskusiju o trenutnom stanju usklađenosti zakonodavstva o planiranju politika sa principima javne uprave na svim upravnim razinama (Vijeće ministara BiH, entitetske vlade i Vlada Brčko distrikta BiH) kako bi se poboljšao regulatorni i metodološki okvir za planiranje politika i institucionalni okvir za koordinaciju sustava i procesa planiranja politika na svim upravnim razinama (dodjela funkcija, usmjeravanje, osiguranje kvaliteta, kontrola procesa planiranja politika i kvaliteta planskih dokumenata);

• da omogući relevantnim institucijama da razmjene iskustva, grade sinergiju, proširuju mreže, uče i pronalaze rješenja za zajedničke probleme i izazove, kao i da razviju izvodljive prioritete i jasne akcije (preporuke) za unaprjeđenje planiranja politika na svim upravnim razinama.

Na radionici su nazočili predstavnici Izaslanstva Europske unije u BiH, Europskog povjerenstva, SIGMA, UNDP, Ureda koordinatora za reformu javne uprave i ključnih institucija za planiranje sa svih upravnih razina.

Dragan Ćuzulan, koordinator za reformu javne uprave je naglasio da su Strateškim okvirom za reformu javne uprave u BiH i Akcijskim planom za reformu javne uprave definirane mjere i aktivnosti na unaprjeđenju sustava strateškog, srednjoročnog i godišnjeg planiranja na svim upravnim razinama. Izvještaj o implementaciji Akcijskog plana Strateškog okvira za reformu javne uprave u BiH, koji je dostavljen Vijeću ministara BiH i vladama na razmatranje i usvajanje, je pokazao da je ostvaren određeni napredak na uspostavljanju i unaprjeđenju sustava strateškog planiranja, praćenja i izvještavanja, te da postoji još izazova i aktivnosti na kojima treba raditi kako bismo ostvarili napredak i dostigli planirane ciljane vrijednosti. Izrazio je nadu da će preporuke iz ovog izvješća, kao i preporuke koje budu dogovorene na radionici biti dobra osnova za dalje zajedničke aktivnosti na unaprjeđenju sustava i praksi planiranja u institucijama BiH.

Na radionici su dogovoreni naredni koraci (preporuke) za dalje unaprjeđenje planiranja politika na svim upravnim  razinama.