Стручни савјетник за информационе технологије и пружање услуга у Канцеларији координатора за реформу јавне управе Сабахудин Суљевић учествовао је од 25. до 27. маја 2023. године на 31. НИСПА конференцији одржаној у Београду.

НИСПА представља Мрежу института и школа за јавну управу у Централној и Источној Европи.

На конференцији су представљени бројни научни и стручни радови и истраживања. Централна тема конференције била је “будућност јавне управе у новим технологијама”.

У организацији РЕСПА-е одржана су два панела “Изградња и јачање отпорности сектора јавне управе кроз стратешка предвиђања и иновације” на којем је Суљевић говорио о искуствима унутар Босне и Херцеговине по питању изградње капацитета за стратешко предвиђање и процјену трендова у дигитализацији, њиховој примјењивости у нашем контексту, развоју интероперабилности у БиХ као кључног концепта за квалитетне ефекте дигитализације.

Такође, РЕСПА је организовала и радионицу о теми “Дигитална трансформација и вјештачка интелигенција (АИ) у јавној управи” на којој су представљене актуелне иницијативе унутар ЕУ, искуства земаља у региону по питању стратегија и конкретних пројеката који су имплементирани.

Генерални закључак је да је потребан адекватан регулаторни оквир на нивоу ЕУ те да је вјештачка интелигенција кључни фактор за дигиталну трансформацију данас.