Пројекат унапређења ефикасности локалних услуга (ПИПЛС) у Босни и Херцеговини, којег проводи Развојни програм Уједињених нација (УНДП) уз финансијску подршку Шведске, има за циљ помоћи локалним самоуправама да повећају ниво транспарентности и одговорности приликом управљања јавним добрима, осигурају додатне приходе те унаприједе пружање услуга.

ПИПЛС пројекат је подржао успостављање Портала отворених података Града Приједора те као вид подршке у процесу отварања података припремљен је Водич за отварање података јавног сектора. Сврха овог водича је да помогне институцијама јавног сектора у Босни и Херцеговини, јавним установама или предузећима, у објави података који су у њиховом посједу у машински читљивом облику.

Водич покрива сљедеће техничке аспекте приликом отварања података – израду планова за отварање података и приоритизирање скупова података (заједно с препорученим метаподацима), припрему и објаву података (укључујући препоручене формате за објаву, лиценце те препоруке за објаву) те ажурирање података.

Водич за отварање података јавног сектора