Онлајн курс “Сајбер хигијена” развијен је у оквиру пројекта Женевског центра за управљање сектором безбједности “Добро управљање сајбер безбједношћу на Западном Балкану”, уз подршку Канцеларије за спољне односе, Комонвелт и развој Уједињеног Краљевства.

Курс је намјењен државним службеницима/службеницама свих нивоа и профила који у свом послу имају додира са службеним подацима и информацијама најразличитијих врста, те у обављању службених дужности користе рачунаре и другу ИТ опрему.

Курс почиње основама сајбер хигијене и зашто је важан. Даље, курс појашњава шта је хакер и које су врсте механизама за хакирање које они користе за напад на појединце и организације. Посљедње, курс завршава са приказом најбољих начина за избегавање сајбер напада и како остати безбједан онлајн. Након сваког модула слиједи провјера знања и крајњи тест/квиз за провјеру знања након посљедњег модула.

Кроз курс полазници ће се упознати с основним алатима за сајбер хигијену, са техникама хакерских напада и сајбер пријетњи, те представиће им се корисне информације о ризицима којима су изложени.

Курсу се може приступити кликом на линк https://www.dcaf.ch/cyber-hygiene-course-civil-servants . Када кликнете на линк, на дну странице одаберите језик, након чега ће се отворити нови прозор за регистрацију учесника.

Припадајући документи:

Приручник о сајбер пријетњама

Приручник о безбједности на интернету