Online tečaj “Cyber higijena” razvijen je u okviru projekta Ženevskog centra za upravljanje sektorom sigurnosti “Dobro upravljanje cyber sigurnošću na Zapadnom Balkanu”, uz velikodušnu potporu Ureda za vanjske odnose, Commonwealth i razvoj Ujedinjenog Kraljevstva.

Tečaj je namjenjen državnim službenicima/službenicama svih razina i profila koji u svom poslu imaju dodira sa službenim podacima i informacijama najrazličitijih vrsta, te u obavljanju službenih dužnosti koriste računala i drugu IT opremu.

Tečaj počinje osnovama cyber higijene i zašto je važan. Dalje, tečaj pojašnjava šta je haker i koje su vrste mehanizama za hakiranje koje oni koriste za napad na pojedince i organizacije. Posljednje, tečaj završava sa prikazom najboljih načina za izbegavanje cyber napada i kako ostati siguran online. Nakon svakog modula slijedi provjera znanja i krajnji test/kviz za provjeru znanja nakon posljednjeg modula.

Kroz tečaj polaznici će se upoznati s osnovnim alatima za cyber higijenu, sa tehnikama hakerskih napada i cyber prijetnji, te predstavit će im se korisne informacije o rizicima kojima su izloženi.

Tečaj se može pristupiti klikom na poveznicu https://www.dcaf.ch/cyber-hygiene-course-civil-servants . Kada kliknete na poveznicu, na dnu stranice odaberite jezik, nakon čega će se otvoriti novi prozor za registraciju sudionika.

Pripadajuća dokumenta:

Priručnik o cyber prijetnjama

Priručnik o sigurnosti na internetu