Босни и Херцеговини је потребна свеобухватна ревизија органа јавне управе на свим нивоима, укључујући и преглед њиховог ђелокруга, те њихово реструктуисање у складу с начелима ефикасности и нивоа квалитета сервисирања потреба грађана.

Истакнуто је то уочи одржавања конференције под називом: “Да ли нам је неопходна реорганизација јавне управе?”, коју је у Сарајеву организирао Транспаренси Интернешнел у БиХ (ТИБиХ) уз подршку Владе Kраљевине Шведске.

Учесници скупа разматрају могућности везане за постојећи организациони модел јавне управе у БиХ, покушавајући наћи одговор на упит – у којој је мјери тај и такав модел у функцији принципа транспарентности, ефикасности, ефективности и одговорности, реферишући се на могуће правце оптимизације јавне управе кроз процес реорганизације.

“Резултати реформе јавне управе у БиХ су далеко од очекиваних и не можемо бити задовољни досада постигнутим”, изјавио је предсједавајући Управног одбора ТИБиХ Срђан Благовчанин, а сложеност ситуације у том погледу илустрирао је великим бројем постојећих институција, подсјећајући да на државном нивоу ђелују 72 органа јавне управе, те да је слично стање и на ентитетском и нижим нивоима власти.

Благовчанин истиче да је неопходно приступити систематичној анализи шта ти органи, заправо, раде и дали раде у складу са законима и у интерерсу грађана.

Упозорио је како већа јавна администрација, ствара и веће прилике и за корупцију, наводећи да се путем механизама јавне администрације у склопу јавних набавки троши око три милијарде KМ годишње, те да ревизорски извјештаји показују да готово 80 посто јавних набавки се реализира кршењем законских процедура, а што изазива огромно неповјерење јавности.

На потешкоће које прате реформу јавне управе у БиХ од њеног почетка 2005. године, указао је координатор Kанцеларије за реформу јавне управе у БиХ Драган Ћузулан, потцртавајући неопходност оптимизације у погледу кадровских рјешења и кориштења буџетских ресурса.

Реформа јавне управе је, како је казао, у врху приоритета на европском путу БиХ, и уврштена је на листу од 14 приоритета у склопу Мишљења Европске комисије.

“Модерна јавна управа подразумјева да се постиже виши квалитет са исто или мање новца”, нагласио је Ћузулан, пледирајући за више дисциплине у трошењу буџетског новца и ефикасније фунционирање органа јавне управе.

Ванредни професор Универзитета у Варшави и међународни експерт у области јавне управе Давид Шесцило је, реферишући се на стање у БиХ, казао је како је нужно подржати реорганизацију јавне управе на начин да она постане ефикаснија, без обзира на турбулентно вријеме кроз које БиХ у политичком смислу пролази.

Подсјетио је да је у међувремену извршен преглед јавне управе на свим нивоима власти у БиХ, те да је та анализа показала како је потребно радити на јачању одговорности јавне администрације према јавности и бх. грађанима.

“Међународна заједница ће подржати тај процес и јединствена је у оцјени да је реорганизација јавне управе у БиХ један од начина како ићи даље, упркос потешкоћама”, поручио је Шесцило.

Kонференција, у чијем је фокусу реорганизација јавне управе, организована је у склопу седмице посвећене борби против корупције и поводом Међународног дана борбе против корупције, 9. децембра.

Скуп је у главном граду БиХ окупио представнике релевантних институција са свих нивоа власти у БиХ, међународних организација и организација цивилног друштва, као и домаће и међународне стручњаке из области реформе јавне управе.