У оквиру иницијативе Партнерство за отворену власт (Оупен Говернмент Партнершип) у периоду од 21. – 22.октобра ове године одржан је онлајн Регионални састанак за Западни Балкан којем су присуствовали представници Савјетодавног вијећа Партнерства за отворену власт у БиХ, те представници локалних самоуправа и организација цивилног друштва из Босне и Херцеговине и региона.

Тематске сесије биле су посвећене размјени искустава у примјени ИРМ механизма за извјештавање о реализацији националних акционих планова за спровођење иницијативе у земљама Западног Балкана, затим размјени инспиративних пракси у остваривању проактивне транспарентности јавне управе, друштвеном утицају који се остварује кроз објаву података о јавним набавкама, могућностима укључивања локалних самоуправа у програм ОГП локал, као и о транспарентности власништва као важног инструмента политике у земљама за борбу против корупције, заустављање.

Новинари Балканске истраживачке мреже презентовали су истраживање о примјени закона о слободном приступу информацијама у земљама регије те дали препоруке које се односе на унапређење проактивне транспарентности.

Извјештај на енглеском језику можете прочитати и преузети овдје.

На сесији посвећеној укључивању локалне заједнице у ОГП најављено је да ће у децембру бити отворен позив за све оне заједнице које желе постати дио ОГП породице и намјеравају кроз сарадњу са цивилним друштвом побољшати живот грађана.

Партнерство за отворену власт (ОГП) је добровољна међународна иницијатива, која промовише мултилатералну сарадњу, подржава и помаже развој отворености, транспарентности и одговорности управе кроз отворену сарадњу представника државне управе, првенствено са цивилним друштвом, али и другим сегментима друштва с циљем промоције и повећања транспарентности, борбе против корупције и активног укључивања и оснаживања учешћа грађана и цивилног сектора у креирање јавних политика. Босна и Херцеговина се прикључила иницијативи 2014. године, а тренутно проводи свој први Акциони план, док је други акциони план у припремној фази. Мјере које ће допринијети отворенијој и транспарентнијој управи институције Босне и Херцеговине креирају у сарадњи са цивилним друштвом кроз Савјетодавно вијеће Партнерства за отворену власт.