U okviru inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast (Open Government Partnership) u razdoblju od 21. -22. listopada ove godine održan je online Regionalni sastanak za Zapadni Balkan kojem su nazočili predstavnici Savjetodavnog vijeća Partnerstva za otvorenu vlast u BiH te predstavnici lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva iz Bosne i Hercegovine i regije.

Tematske sesije bile su posvećene razmjeni iskustava u primjeni IRM mehanizma za izvještavanje o realizaciji nacionalnih akcijskih planova za sprovođenje inicijative u zemljama Zapadnog Balkana, zatim razmjeni inspirativnih praksi u ostvarivanju proaktivne transparentnosti javne uprave, društvenom utjecaju koji se ostvaruje kroz objavu podataka o javnim nabavama, mogućnostima uključivanja lokalnih samouprava u program OGP local, kao i o transparentnosti vlasništva kao važnog instrumenta politike u zemljama za borbu protiv korupcije.

Novinari Balkanske istraživačke mreže prezentirali su istraživanje o primjeni zakona o slobodnom pristupu informacijama u zemljama regije, te dali preporuke koje se odnose na unapređenje proaktivne transparentnosti.

Izvješće na engleskom jeziku možete pročitati i preuzeti ovdje.

Na sesiji posvećenoj uključivanju lokalne zajednice u OGP najavljeno je da će u prosincu biti otvoren poziv za sve one zajednice koje žele postati dio OGP porodice i namjeravaju kroz suradnju sa civilnim društvom poboljšati život građana.

Partnerstvo za otvorenu vlast (OGP) dobrovoljna je međunarodna inicijativa, koja promovira multilateralnu suradnju, podržava i pomaže razvoj otvorenosti, transparentnosti i odgovornosti uprave kroz otvorenu suradnju predstavnika državne uprave, prvenstveno sa civilnim društvom, ali i drugim segmentima društva s ciljem promocije i povećanja transparentnosti, borbe protiv korupcije i aktivnog uključivanja i osnaživanja sudjelovanja građana i civilnog sektora u kreiranju javnih politika.

Bosna i Hercegovina se priključila inicijativi 2014. godine, a trenutno provodi svoj prvi Akcijski plan, dok je drugi akcijski plan u pripremnoj fazi. Mjere koje će doprinijeti otvorenijoj i transparentnijoj upravi institucije Bosne i Hercegovine kreiraju u suradnji sa civilnim društvom kroz Savjetodavno vijeće Partnerstva za otvorenu vlast.