Програм менаџер Транспареси Интернешнел БиХ Емсад Диздаревић позвао је јуче све институције и организације цивилног друштва које су заинтересоване за инцијативу Партнерство за отворену власт у БиХ и имплементацију приоритета у БиХ да се обрате Савјетодавном тијелу и укључе у процес израде мјера, али и у имплементацију самих мјера везаних за акциони план.

– Kада говоримо о мјерама из тренутног акционог плана које спроводимо у БиХ у протеклом акционом плану имали смо седам мјера. Од тога су двије мјере имплементирали представници Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције, а то је развој веб платформе за онлајн израду планова интегритета, као и развој онлајн модула за едукацију државних службеника о интегритету – рекао је Диздаревић на конференцији за медије у Сарајеву одржане поводом Седмице отворене власти.

Истако да је Агенција за статистику БиХ имала мјеру повећања доступности, отворености и употребе статистичких података и за шта је успостављен интерактивни портал прилагођен корисницима. Такође је додао да је Министарство правде БиХ провело мјеру која се тиче укључивања организација цивилног друштва у процес креирања јавних политика. Kанцеларија координатора за реформу јавне управе је имплементирала мјеру унапређења транспаретности у институцијама у БиХ.

Министарство финансија и трезора БиХ је израдило буџет за грађане који је објављен у току прошле године, те Агенција за јавне набавке је била задужена за имплеметацију отворених података у јавним набавкама.

Представљајући мјере Kанцеларије координатора за реформу јавне управе, виша стручна сарадница за односе с јавношћу Ведрана Фалаџић је казала да је овај уред институција која је од почетка укључена у имплементацију инцијативе Партнерства за отворену власт у БиХ.

– Ми смо кандидовали једну мјеру за акциони план и она се односила за повећање доступности информација јавних институција унутар Савјета министара БиХ, а на основу закључка које је у децембру 2018. године усвојио Савјет министара БиХ. Тачније Савјет министара БиХ те године усвојило је политику и стандарде проактивне транспаретности и наложило институцијама да сетове од 38 врста информација проведу у својим институцијама, односно да 38 врста инфомација објаве на својим страницама. Од тада Kанцеларија координатора за реформу јавне управе заједно са Агенцијом за статистику БиХ која је развила онлајн софтвер ради истраживање о испуњености тих стандарда дакле на нивоу институција Савјета министара БиХ – казала је Фалаџић.

Истакла је да институцује управе на нивоу Савјета министара БиХ испуњавају 67,57 одсто стандарда проактивне транспаретности.

Такођер је нагласила да у овогодишњем истраживању за разлику од истраживања 2019. године учествовале 62 институције од 81 институције којима су послали допис и тражили да именују контакт особе за испуњавање овог упитника.

Помоћник минстра правде БиХ у сектору за правну помоћ и развој цивилног друштва Неџад Салман је казао да је Министарство правде БиХ било надлежно надлежно за реализацију мјере која се тиче укључивања организација цивилног друштва у процесе креирања јавних политика и да је акценат био упознати најширу јавност, најприје организације цивилног друштва, са алатима који су им на располагњу како би учествовали у овим процесима креирања јавних политика што би на крају требало резултиратри квалитетнијим правним прописима који се доносе.

– С тим у вези Министарство правде је организовало осам радионица у осам градова, од чега су три радионице због погоршаних епидемиолошких мјера одржане путем онлајн платформе. Задовољни смо резулататима тих радионица због тога што су постигли одређене препоруке, савјете сугестије које су свакако значајне и које ће бити укључене приликом израде измјена и допуна нових оправила за консултације које ће се радити. Свакако ћемо се сложити да је ово један значајан корак генерално ка повећању отворености и транспаретности институција власти према грађанима БиХ – казао је Салман.