Савјет министара Босне и Херцеговине донио је Одлуку о усвајању Акционог плана за реформу јавне управе, којим ће бити реализовани циљеви и мјере дефинисани Стратешким оквиром за реформу јавне управе до 2022. године.

Усвајање акционог плана један је од кључних корака којим Савјет министара БиХ реализује један од 14 приоритета за даљње напредовање у процесу европских интеграција.

Циљ је унаприједити свеукупно функционисање јавне управе осигуравањем професионалне и деполитизоване државне службе и координисаним приступом у креирању политика у БиХ.

Акциони план обухвата пет стубова у којима су планиране реформске интервенције, и то Развој политика и координација, Државна служба и управљање људским потенцијалима, Одговорност, Пружање услуга и Управљање јавним финансијама, те садржи укупно 165 активности које ће бити реализоване до 2022. године.

Канцеларија координатора за реформу јавне управе задужена је да проведе све припремне радње и обезбиједи неопходне услове за успјешну имплементацију Акционог плана, укључујући несметан наставак рада структуре за координацију реформе јавне управе, редовне координационе састанке и даљње јачање ефикасности координације, те отварање разговора са донаторима и реактивацију Фонда за реформу јавне управе ради осигурања финансијских средстава за имплементацију планираних активности из Акционог плана.

Задужују се све институције на државном нивоу, наведене у Акционом плану за реформу јавне управе као проводиоци мјера, да циљеве, активности и индикаторе успјешности уврсте у средњорочне и годишње планове рада.

За реализацију активности планираних Акционим планом за реформу јавне управе у периоду од 2018. до 2022. године, потребно је 61.473.895 КМ, од чега је око 60 милиона КМ потребно обезбиједити из донација.