Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je Odluku o usvajanju Akcijskog plana za reformu javne uprave, kojim će biti realizirani ciljevi i mjere definirani Strateškim okvirom za reformu javne uprave do 2022. godine

Usvajanje Akcijskog plana jedan je od ključnih koraka kojim Vijeće ministara BiH realizira jedan od 14 prioriteta za daljnje napredovanje u procesu europskih integracija.

Cilj je unaprijediti sveukupno funkcioniranje javne uprave osiguravanjem profesionalne i depolitizirane državne službe i koordiniranim pristupom u kreiranju politika u BiH.

Akcijski plan obuhvaća pet stupova u kojima su planirane reformske intervencije, i to  Razvoj politika i koordinacija, Državna služba i upravljanje ljudskim potencijalima,  Odgovornost,  Pružanje usluga i Upravljanje javnim financijama, te sadrži ukupno 165 aktivnosti koje će biti realizirane do 2022. godine.

Ured koordinatora za reformu javne uprave zadužen je da provede sve pripremne radnje i osigura neophodne uvjete za uspješnu implementaciju Akcijskog plana, uključujući nesmetan nastavak rada strukture za koordinaciju reforme javne uprave, redovne koordinacijske sastanke i daljnje jačanje efikasnosti koordinacije te otvaranje razgovora s donatorima i reaktivaciju Fonda za reformu javne uprave radi osiguranja financijskih sredstava za implementaciju planiranih aktivnosti iz Akcijskog plana.

Zadužuju se sve institucije na državnoj razini, navedene u Akcijskom planu za reformu javne uprave, kao provoditelji mjera, da ciljeve, aktivnosti i indikatore uspješnosti uvrste u srednjoročne i godišnje planove rada.

Za realizaciju aktivnosti planiranih Akcijskim planom za reformu javne uprave u razdoblju od 2018. do 2022. godine potrebno je 61.473.895 KM, od čega je oko 60 milijuna KM potrebno osigurati iz donacija.