Босна и Херцеговина остварила је напредак у реформи јавне управе усвојивши Стратешки оквир за реформу јавне управе у Босни и Херцеговини 2018-2022. и Акциони план на свим новима власти, порука је то са данашњег онлајн донаторског састанка.

Учесници састанка упознати су са реализираним активностима, као и наредним корацима који ће бити предузети у процесу реформе јавне управе. Састанак је организован уз подршку њемачког ГИЗ-а који у име влада Њемачке и Уједињеног Kраљевства проводи “Програм јачања јавних институција у БиХ”.

На самом почетку састанка, присутним се обратио државни координатор за реформу јавне управе Драган Ћузулан, казавши да су се од прошлог донаторског састанка у процесу реформе јавне управе у Босни и Херцеговини догодиле значајне промјене.

„Влада Републике Српске усвојила је Стратешки оквир за реформу јавне управе, а након тога су владе Федерације БиХ, Брчко дистрикта БиХ и Републике Српске усвојиле и Акциони план реформе јавне управе. Управо сада док ово говорим почела је сједница Савјета министара БиХ и очекујемо да ће данас и на државном нивоу Акциони план бити усвојен, чиме ће бити створен кључни предуслов за почетак проведбе договорених реформских активности и мјера, казао је Ћузулан, који је током састанка обавијестио учеснике да је Савјет министара БиХ усвојило документ.

Подвукао је да, унаточ пандемији, заједно са пројектом техничке подршке „Подршка реформи јавне управе у Босни и Херцеговини“ се ради на више активности, између осталог и на деблокади Фонда за реформу јавне управе, који се у претходном периоду показао као најбољи модел за финансирање реформе, наравно уз ИПА фонд и подршку осталих донатора.

„Усвајањем Стратешког оквира за реформу јавне управе и пратећег Акционог плана, Босна и Херцеговина испуњава захтјеве донатора и надамо се да ћемо након данашње одлуке Савјета министара БиХ моћи отворити разговоре о новој финансијској подршци реформи јавне управе и деблокади Фонда. Наша је намјера да искористимо све могућности овог инструмента за будуће пројекте којима ћемо на хармонизиран начин имплементирати активности из Акционог плана и постићи да се администрација Босне и Херцеговине на свим нивоима равномјерно развија и испуњава услове које пред нама поставља процес европских интеграција“, рекао је Ћузулан.

На састанку је истакнуто да ће Kанцеларија координатора за реформу јавне управе (ПАРKО) у наредном кораку извршити мапирање донатора и у ту сврху припремљен је упитник који би требао дати одговоре на стварне потребе и захтјеве донатора који пружају подршку реформским процесима у БиХ. Представници њемачког ГИЗ-а и амбасаде Велике Британије нагласили су да ће наставити подржавати реформу јавне управе и даље и то кроз Фонд за добру управу (ГГФ), а новац је раније осигуран до марта 2021. године.

Kоординатор за реформу јавне управе из Федерације БиХ Енвер Ишерић нагласио је да је након усвојених докумената сада важно стално се састајати како би се деблокирао Фонд за реформу јавне управе, те да је потребно провести конкретне кораке у том смјеру.

Весна Мишовић, координаторица за реформу јавне управе Дистрикта Брчко оцијенила је да би у наредном периоду фокус требао бити на јачању координације реформе, док је замјеник координатора за реформу јавне управе из Републике Српске сложио се да је у наредном потребно наставити на имплементацији активности наведених у Стратешком оквиру и Акционом плану.

Састанку је присуствовало 30 учесника, представника донатора и бх. институција, међу којима и представници амбасада Њемачке, Норвешке, Шведске, Велике Британије, Швајцарске, те Свјетске банке.