Проф.др. Ферид Отајагић, замјеник државног координатора за реофрму јавне управе са сарадницима данас је у просторијама Kанцеларије координатора за реформу јавне управе угостио мр. Самира Kуртовића, предсједника Самосталног синдиката државних службеника и намјештеника у органима државне службе, судској власти и јавним установама у Федерацији БиХ.

Замјеник државног координатора информисао је Kуртовића о активностима на имплементацији Стратешког оквира за реформу јавне управе 2018.-2022 и Акционог плана за проведбу реформе јавне управе- документа који ће ускоро бити послан Савјету министара БиХ и владама ентитета и Брчко дистрикта БиХ на усвајање.

„Ово је отворен процес у који требају бити укључени, медији, цивилно друштво али и синдикати државних службеника и намјештеника“, рекао је Отајагић и додао да синдикалне организације у БиХ и њихово чланство требају бити информисани о даљој модернизацији управе у БиХ али и укључено у имплементацију будућих реформских активности, а нарочито због чињенице да су планиране веће интервенције у области државне службе.

Kуртовић је нагласио да овај Синдикат раније није био укључен у процес реформе јавне управе, односно у припрему стратешких докумената али да ће кроз наредне активности дати допринос модернизацији управе у БиХ.

“Ми ћемо дати вјетар у леђа реформи јавне управе”, рекао је Kуртовић.

Он је нагласио да Самостални синдикат државних службеника и намјештеника у органима државне службе, судској власти и јавним установама у Федерацији БиХ има 14.000 чланова те да вјерује да ће у што скоријем периоду чланство бити информисано о реформи јавне управе кроз едукације, семинаре и конференције.

Учесници састанка су се сложили да ће бити неопходно организовати још један сличан састанак о теми реформе јавне управе на који ће бити позвани Божо Марић, предсједник Синдиката управе РС и Лејла Чопељ, предсједник Самосталног синдиката државних службеника и запосленика у институцијама БиХ.