Канцеларија координатора за реформу јавне управе у сарадњи са координаторима за РЈУ из Федерације БиХ, Републике Српске и Брчко дистрикта БиХ одржао је данас online додатне јавне консултације са представницима цивилног друштва о нацрту Акционог плана за реформу јавне управе.

Драган Ћузулан, државни координатор за реформу јавне управе захвалио се представницима цивилног друштва на њиховој заинтересованости да учествују у процесу реформе јавне управе, нарочито због чињенице да су „многи незаинтересовани за овај процес“.

„Међутим, охрабрује писмо које су потписали шеф Делегације Европске уније у БиХ, амбасадори Шведске, Низоземске, Њемачке, Уједињеног Краљевства и Норвешке те представници Свјетске банке и UNDP-а, а адресирано је на предсједавајућег Савјета министара БиХ гдина Зорана Тегелтију, министра правде БиХ Јосипа Грубешу, министра правде Федерације БиХ Мату Јозића, министра за европске интеграције и међународну сарадњу и тренутног в.д. министра управе и локалне самоуправе у Влади Републике Српске Златана Клокића те градоначелника Брчко дистрикта БиХ Синишу Милића , у којем се истиче снажна подршка (укључујући и финансијску) наставку реформе јавне управе у БиХ те тражи од домаћих власти да подрже овај процес. Ово укључује, између осталог, усвајање Стратешког плана и Акционог плана за његову проведбу“, истакао је државни координатор.

За проведбу Акционог плана за реформу јавне управе биће потребно 61 милион КМ.

Највише коментара и дискусије представници цивилног друштва отворили су у домену сукоба интереса, Закона о јавним набавкама у БиХ те омогућавања грађанима да учествују у раним консултацијама током припреме одређених законских аката и јавних политика.

Учешће на овом догађају узели су представници: Transparency International-a БиХ, Савеза општина и градова РС, Вањскополитичке иницијативе, Привредне коморе РС, Фондације за социјално укључивање БиХ, Удружења грађана Зашто не, Центра за политике и управљања и Transwork-a. Поред PAR координатора и стручних савјетника за реформу јавне управе у Канцеларији координатора за реформу јавне управе на састанку су учествовали представници Делагације Европске уније у БиХ, тима техничке подршке пројекта „Support to Public Administration Reform in Bosnia and Hercegovina” те представник њемачког GIZ-а.

Јавне консултације о нацрту Акционог плана отворене су до 19.06.2020. године, а коментари се искључиво достављају преко платформе е-консултације Министарства правде БиХ.