Канцеларија координатора за реформу јавне управе у сарадњи са Агенцијом за државну службу БиХ и Програмом јачања јавних институција који у БиХ проводи њемачки GIZ одржао је данас, 26.9.2019.године у Сарајеву промоцију online обуке за државне службенике у БиХ – Заједничка процјена CAF – што представља искорак у регији Западног Балкана из области оријентисаности јавне управе према квалитету. Како је навео директор Агенције за државну службу, Невен Акшамија, ова online обука представља прву овакве врсте у регији, те су представници Црне Горе и представници Регионалне школе за јавну управу већ изразили интерес за кориштењем и приступу овој обуци.

„CAF је модел управљања квалитетом направљен од јавне управе за јавну управу, а водећи се принципима EUPAN (European Union Public Administration Network), с циљем да руководство институције заједно с запосленим и прикупљеним мишљењима корисника и грађана добије искрену слику о институцији, те у складу с приниципима и критеријима CAF-а донесе мјере за унапређење и спроведе их у дефинисаним роковима“ – додао је Акшамија.

Менаџер програма Јачање јавних институција Mathias Mühle је навео да је област управљања квалитетом и израда онлине курса за CAF одличан примјер и за друге области јавне управе за заједнички и координиран рад институција с различитих управних нивоа, гдје се долази до максималне ефикасности и транспарентности. Такођер је навео да је један од циљева Програма јачања јавних институција јачање капацитета државних службеника/ца те да је израда online платформе за обуку управо један од начина додатног јачања знања и вјештина.

Доц.др. Драган Ћузулан, координатор за реформу јавне управе је истакао да је уз подршку GIZ -а путем Програма јачања јавних институција Канцеларија координатора за реформу јавне управе благовремено препознао користи CAF-а, те да је и ова институција у повећаној мјери усмјерена према очекивањима корисника и грађана након имплементације CAF-а. „Још увијек је далек пут испред нас, јер очекујемо значајна побољшања тек након имплементираних више циклуса CAF-а, али смо веома поносни на сарадњу са Агенцијом за државну службу БиХ која је покретањем онлине обуке за CAF успјела премостити проблем недовољног броја едукованих државних службеника/ца из ове области“.

Како је навео Рефик Бегић, директор Агенције за државну службу ФБиХ постоји опредијељеност ове институције према сарадњи са свим укљученим актерима с циљем унапређења услуга према крајњим корисницима.

Више информација: Кенан Авдагић: kenan.avdagić@parco.gov.ba – 061 296 132 и

Тихана Пузић: tihana.puzic@giz.de