Комесар за европску сусједску политику и преговоре о проширењу Johannes Hahn и предсједник Европске комисије Jean-Claude Juncker састали су се данас са члановима Предсједништва Босне и Херцеговине, предсједавајућим Милорадом Додиком, и члановима Предсједништва Шефиком Џаферовићем и Жељком Комшићем.

Комесар је поздравио заједнички договор чланова Предсједништва да унаприједе ЕУ перспективу Босне и Херцеговине као стратешки циљ земље, у складу са тежњама грађана Босне и Херцеговине. У том погледу, позвао их је да искористе овај конзенсус као политичку основу за убрзање провођења потребних мјера и реформи.

Комесар је нагласио да земљи у овом тренутку требају конкретне и опипљиве реформе. Реторика подјела или било какве иницијативе које ометају пут земље ка ЕУ морају се избјегавати. У овом контексту, кључно је формирање свих нивоа власти на основу избора у октобру 2018. године.

Састанак је такође представљао и прилику да се разговара о Мишљењу Европске комисије које се тиче Босне и Херцеговине. Комесар је позвао Предсједништво БиХ да се што прије доставе усклађени и интерно усаглашени одговори на 656 додатних питања.

Међутим, просљеђивање ових одговора ЕУ неће значити и аутоматско додјељивање статуса кандидата Босни и Херцеговини. Мишљење Комисије ће служити као свеобухватна мапа пута за опсежне реформе које треба хитно усвојити и проводити, посебно у областима владавине права и основних права гдје постоје јасни недостаци на свим нивоима. Комесар Hahn је у том смислу истакао и легитимну забринутост грађана, укључујући и оне који су изашли на улице Бања Луке. Он је нагласио да ЕУ, као и међународна заједница, очекују да се ови случајеви уредно прате у складу са међународним стандардима.

Комесар остаје чврсто опредијељен да настави помагати Босни и Херцеговини на њеном путу ка ЕУ у корист свих својих грађана.