Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn i predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker sastali su se danas sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predsjedavajućim Miloradom Dodikom, i članovima Predsjedništva Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem.

Komesar je pozdravio zajednički dogovor članova Predsjedništva da unaprijede EU perspektivu Bosne i Hercegovine kao strateški cilj zemlje, u skladu sa težnjama građana Bosne i Hercegovine. U tom pogledu, pozvao ih je da iskoriste ovaj konzensus kao političku osnovu za ubrzanje provođenja potrebnih mjera i reformi.

Komesar je naglasio da zemlji u ovom trenutku trebaju konkretne i opipljive reforme. Retorika podjela ili bilo kakve inicijative koje ometaju put zemlje ka EU moraju se izbjegavati. U ovom kontekstu, ključno je formiranje svih nivoa vlasti na osnovu izbora u listopadu 2018. godine.

Sastanak je također predstavljao i priliku da se razgovara o Mišljenju Evropske komisije koje se tiče Bosne i Hercegovine. Komesar je pozvao Predsjedništvo BiH da se što prije dostave usklađeni i interno usaglašeni odgovori na 656 dodatnih pitanja.

Međutim, prosljeđivanje ovih odgovora EU neće značiti i automatsko dodjeljivanje statusa kandidata Bosni i Hercegovini. Mišljenje Komisije će služiti kao sveobuhvatna mapa puta za opsežne reforme koje treba hitno usvojiti i provoditi, posebno u oblastima vladavine prava i osnovnih prava gdje postoje jasni nedostaci na svim nivoima. Komesar Hahn je u tom smislu istakao i legitimnu zabrinutost građana, uključujući i one koji su izašli na ulice Banja Luke. On je naglasio da EU, kao i međunarodna zajednica, očekuju da se ovi slučajevi uredno prate u skladu sa međunarodnim standardima.

Komesar ostaje čvrsto opredijeljen da nastavi pomagati Bosni i Hercegovini na njenom putu ka EU u korist svih svojih građana.

europa.ba