У организацији Комисије вањских односа ЕУ (Ц.Р.Е.Е.) и Института ЕУ за администрацију и квалитет Е.У.И.Q.А. (Брисел) у Схарм ел Схеихк-у је 29., 30. и 31.10.2017. године одржана конференција о квалитету и ефикасности институција.

Циљ конференције био је увезивање и размјена искустава и научених лекција у области управљања квалитетом земаља Европе и Блиског истока и регије Сјеверне Африке. Овај догађај је био јединствена прилика да се ојача сарадња у области управљања квалитетом и организационог развоја јавног сектора на националном и регионалном нивоу, а окупио је представнике јавног сектора и доносиоце одлука који заговарају позитивне промјене и напредак у раду јавне управе (представнике на позицијама израде политика и службенике који тренутно раде на увођењу управљања квалитетом у агенцијама и министарствима, те оне на позицијама управљања људским ресурсима и организацијским развојем).

Учесници су били представници Свјетске банке, ГИЗ-а, предсједници и представници највећих међународних компанија и арапских и европских комерцијалних институција, институти јавне управе Блиског истога и Сјеверне Африке, руководство арапских јавних институција, представници јавних институција заинтересованих за увођење ЦАФ-а на Блиском истоку и Сјеверној Африци, менаџери развоја и квалитета арапских и европских институција, те представница Уреда координатора за реформу јавне управе.

О трендовима у реформе јавне управе и европској динамици развоја управљања квалитетом, СИГМА принципима јавне управе, ЕФQМ-у, принципима ЦАФ-а, додатној вриједности управљања квалитетом у Њемачкој, мапи пута организацијског побољшања кроз ЦАФ, лидерству, развоју структуираног приступа управљању квалитетом на нивоу државе (примјер Босне и Херцеговине), приступу 360 и опису послова и профилирању, између осталих, говорили су: Патрицк Стаес – међународни експерт за управљање квалитетом и ЦАФ, Ницк Тхијс – међународни експерт за реформу јавних сектора, јачање капацитета, управљање квалитетом и ЦАФ, Тихана Пузић – виша савјетница Програма јачања јавних институција у БиХ, Мохамед Ел-Гхерианy – генерални секретар Комисије вањских односа ЕУ у Бриселу, Цхристхопх Хехл – шеф одсјека за организациони развој, управљање квалитетом, управљање процесима и пројект менаџмент, Петер Ваги – виши савјетник за израду политика, стратегија и реформу – државни координатор за Египат (СИГМА), Марианна Соколова – консултантица у области управљања људским ресурсима и Ахмед Ел Маамоун Ел Сафи – савјетник за континуирани развој и побољшање јавних институција и аутор књиге о побољшању институције – проналазач и бивши директор ЦАФ пројекта Управе за опорезивање Египта и члан пројекта Свјетске банке о знању за Блиски исток и земље Сјеверне Африке (МЕНА).

О путу и приступу Босне и Херцеговине у увођењу управљања квалитетом у јавну управу говориле су представнице Програма јачања јавних институција ГИЗ-а и Уреда координатора за реформу јавне управе.  Примјери из Уреда координатора послужили су као добра пракса у расправи око важности благовремене укључености и информисаности руководства институција/влада у цијели процес.