Данас је у Бањалуци, у Аминистративном центру Владе Републике Српске, одржана конференција поводом завршетка прве фазе пројекта „Обука запослених који обављају послове државне управе за примјену информационих технологија и рад на рачунару“.

У првој фази пројекта, која је реализована у протекла три мјесеца, укупно 890 запослених у органима државне службе/управе, укључујући и јединице локалне самоуправе, похађало је програм обуке за јачање информатичких вјештина у складу са „ЕЦДЛ Басе“ европским стандардом (Еурпеан Цомпутер Дривинг Лиценце).Министрица управе и локалне самоуправе у Влади Републије Српске, гђа Лејла Решић, је отворила конференцију и истакла да ће информатичка обука запослених у државној управи и службеника у јединицама локалне самоуправе допринијети унапређењу управе и раду службеника.

Важно је информатичке обуке проширивати и организовати овакве обуке јер информатичка писменост није само кориштење `Wорд“ програма, истакла је Решићева.

Општи циљ овог пројекта који се финансира из Фонда за реформу јавне управе, како је истакао госп. Александар Карисик, шеф Оперативне јединице Канцеларије координатора за реформу јавне управе, је изградња капацитета државних службеника, као и запосленика у јединицама локалне самоуправе за развој дјелотворне и модерне државне управе у Босни и Херцеговини у складу са европским стандардима која ће бити способна да осигура квалитетне сервисе корисницима њених услуга.

Од укупно 890 полазника обуке са свих управних нивоа у Босни и Херцеговини, 83% односно 751 полазник је стекао „ЕЦДЛ Басе“ диплому док преосталих 139 полазника ће у наредном периоду полагати преостале модуле како би испунили услов за стицање дипломе.

Резултате обуке по управним нивоима представили су: госп. Бојан Голић из Агенције за државну службу Босне и Херцеговине, госп. Александар Радета из Агенције за државну управу Републике Српске, гђа Јасминка Борковић, из Агенције за државну службу Федерације БиХ, те гђа Алдијана Ћулибрк из Пододјељења за људске ресурсе Владе Брчко Дистрикта БиХ.

ЕЦДЛ Басе дипломе најуспјешнијим полазницима који су обуку похађали у Бањалуци, додијелила је гђа Менсура Бегановић, предсједница Асоцијације информатичара у БиХ која је носилац ЕЦДЛ лиценце за БиХ.

Представник имплементатора Нет-про д.о.о. и Екса д.о.о., гђа Слађана Симић, најавила је да други циклус обуке почиње у септембру, када ће нових 890 службеника проћи обуку за стицање „ЕЦДЛ Басе“ дипломе, тако да ће укупан број едуцираних службеника са свих управних нивоа у Босни и Херцеговини бити 1780, како је планирано пројектом.