Радионица о припремним активностима на изради новог стратешког оквира одржана је у четвртак у хотелу Еуропа у Сарајеву, у организацији пројектног тима Луцид Линx а под покровитељством британског ГГФ (Good Governance Fund).

Учесници радионице су били координатори за РЈУ свих нивоа власти, представници донатора (Делегације европске уније БиХ, њемачког ГИЗ-а, и Амбасаде Велике Британије), запослени из Уреда координатора за реформу јавне управе те експерти пројектног тима Суад Мусић, и Амила Мујчиновић.

Драган Ћузулан, координатор за реформу јавне управе нагласио је важност размјене информација међу учесницима на припреми новог стратешког оквира те информисао учеснике да је Уред координатора припремио за Вијеће министара информацију о активностима које Уред води.

Мирсада Јахић, координаторица за реформу јавне управе ФБИХ казала је да је Влада ФБиХ на недавно одржаној сједници подржала Уред координатора у припреми нове стратегије реформе јавне управе те да је задужила представнике структура за реформу јавне управе са нивоа Федерације БиХ да дају пуни допринос у активностима припреме новог стратешког оквира за реформу јавне управе, како би био осигуран квалитетан наставак реформе јавне управе и приближавање управе у БиХ захтјевима процеса приступања Европској унији и њеним стандардима и праксама.

Стојанка Ћулибрк, координаторица из Републике Српске информисала је учеснике радионице да је Министарство управе и локалне самоуправе РС доставило Влади РС на разматрање информацију о будућим активностима на пољу РЈУ, док је координатор из Брчко дистрикта БиХ казао да би Влада БДБиХ ускоро могла одржати сједницу на којој ће такођер бити разматрана информација о предстојећим активностима у области реформе јавне управе.   

Суад Мусић, експерт пројектног тима говорио је о припремљеним документима који ће послужити радним групама, када оне буду формиране, као радни документи за припрему новог стратешког оквира. Ради се о интерној анализи проведбе Стратегије реформе јавне управе, Методолошким смјерницама за проведбу Оперативног плана и документу- Реформа јавне управе у функцији европских интеграција и економског развоја.

У наредном периоду очекује се да Вијеће министара БиХ, владе ентитета и Брчко дистрикта БиХ именују представнике за учешће у раду радних група као и почетак њиховог рада.