Јавна управа способна за усвајање и спровођење европских прописа један је од најважнијих предуслова за будуц́е чланство у Европској унији. Реформа у Босни и Херцеговини траје неколико година.

У Босни и Херцеговни има близу 6.000 функција за политичаре у парламентима и владама од највишег до локалног нивоа, изабраних на изборима или именованих накнадно. Осим ових, постоји више од 20 хиљада службеника. Јавна управа би требало да буде независна од политичког утицаја и да приоритетно служи грађанима.

У Републици Српској је Законом о државним службеницима уведен ред и транспарентност у јавној управи потврђују у Влади , али истичу да је Закон показао одређене недоречености, посебно у контексту система санкционисања службеника.

Лејла Решиц́, министрица управе и локалне самоуправе Републике Српске изјавила је за РТРС да је циљ на коме ц́е Влада истрајати да грађани имају што је могуц́е ефикаснији систем.

“Грађане не интересује да ли се ради о општинском или државном службенику, грађанин документ који му је потребан треба данас.То је једини циљ којим треба да тежимо и то је наша мисија“, изјавила је министарка Решиц́.

Иако институције БиХ неколико година проводе мјере штедње,јавна потрошња вец́ је премашила 45 одсто бруто друштвеног производа, а само из бх буџета годишње се за плате и накнаде исплати око 650 милиона марака.

Канцеларија  координатора за реформу јавне управе на нивоу БиХ треба да координира реформе које треба да буду проведене на свим нивоима власти у слиједец́им областима: јавне финансије, институционална комуникација, управни поступци и управне услуге, е-управа, стратешко планирање, координација и израда политика те управљање људским ресурсима.

Институције на свим нивоима власти у БиХ у просјеку су испуниле 60 одсто мјера из ревидираног Акционог плана 1 Стратегије за реформу јавне управе, изјавила је за РТРС Ведрана Фалаџиц́, виша стручна сарадница за односе с јавношц́у Канцеларије  координатора за реформу јавне управе у БиХ.

Институције са нивоа Босне И Херцеговине испуниле су 60 одсто мјера, Република Српска 71 одсто, Федерација БиХ 55 одсто И Дистрикт Брчко 55 одсто циљева.

“Посматрамо по реформским областима највец́и напредак је остварен у области инситуционалне комункације, док је најмањи напредак остварен у области Е-управе, изјавила је Ведрана Фалаџиц́.

Да би могли одговорити захтјевима процеса европских интеграција административну структуру је потребно учинити ефикасном. Реформа јавне управе треба да има неопходну политичку подршку, став је Европске уније. Поштовање критеријума за интеграцију у ЕУ значи примјену сљедец́их начела: јасно раздвајање политике и управе, стручне и непристрасне државне службе и јак административни и правосудни систем у примјени те провођењу правног оквира. БиХ мора још доста да уради у том погледу. ЕУ остаје веома посвец́ена да заједно са БиХ ради на побољшању квалитета државних служби.

Видео прилог можете погледати кликом на овај линк. (Извор: РТРС)