Државни службеник најпожељније је радно мјесто у БиХ, што потврђују подаци Агенције за државну службу БиХ, према којима се на један конкурс за овај посао јави се и више од стотину кандидата!

Аналитичари истичу да је по броју пријава за посао у јавном сектору очигледно да се у БиХ ни након двадесетак година транзиције није афирмисало приватно предузетништво, као и да је за будућност приватне пословне иницијативе поразно да око 80 одсто грађана и даље као најпожељнијег послодавца види државу.

Иако је у институцијама БиХ тренутно запослено око 22.000 људи, интересовање за објављене конкурсе за посао у овом сектору и даље је велико. У посљедње три године објављена су укупно 353 конкурса за попуњавање упражњених радних мјеста државних службеника, од чега је трећина интерних. За ове позиције пријавило се укупно око 7.500 људи, а на неке од њих пристизало је и до 150 пријава.

– Највише пријава стиже за позиције стручних сарадника, јер је потребно радно искуство од најмање годину дана, што омогућава великом броју заинтересованих да се пријаве. За позицију стручног сарадника у просјеку се пријави од 20 до 40 кандидата, с тим да за позиције гдје се траже посебни услови, на примјер, дефектолог или контролор ваздушног саобраћаја, може пристићи и једна, двије до пет пријава. Међутим, за позиције с траженом ВСС, без прецизирања врсте високог образовања и с траженом једном годином радног искуства, може пристићи стотину и више пријава на једну позицију – објаснили су за Пресс у Агенцији за државну службу БиХ.

Конкурси

1.991 – пријава у 2014.

2.591 – пријава у 2013.

2.867 – пријава у 2012.

Разлог овакве помаме за пословима у државној служби је јасан – натпросјечне и сигурне плате које износе између 1.000 и 3.000 КМ. Због тога се нерјетко дешавало да се чак и за позиције чистача или портира у државној служби или јавним фирмама пријављују људи с високом стручном спремом!

Тренутно највеће интересовање влада за Министарство одбране, Министарство финансија и трезора БиХ, Дирекцију за координацију полицијских тијела, те Предсједништво БиХ.

О популарности ових конкурса свједочи и број посјета на интернет страници Агенције за државну службу БиХ, а огласи за поједине позиције имају и преко 10.000 кликова.

– Према броју посјета на службеној страници, најпосјећенији огласи у категорији отворених су за радна мјеста државних службеника у Министарству одбране – 3.399 и у Министарству финансија и трезора – 3.936 – навели су у овој агенцији.

Рекордно интересовање било је и за посао у Институту за интелектуално власништво БиХ, гдје је забиљежено више од 11.000 посјета, те у Дирекцији за координацију полицијских тијела, гдје је за мјесто стручног сарадника било заинтересовано близу 13.500 људи.

Жељко Нинковић из Центра цивилних иницијатива истиче да овакво стање дугорочно није одрживо, те да ако у наредним годинама постигнемо да се људи с једнаким жаром боре за мјесто у привреди, као и за канцеларију, бићемо на добром путу.

Забринута и ЕУ

Забринутост због константног запошљавања у државним институцијама и повлаштеног положаја у односу на приватни сектор, изражава и Делегација ЕУ у БиХ.

– Број запослених у јавној управи наставио је да расте током цијеле 2013. и у првих шест мјесеци 2014. године, чиме је додатно повећан већ ионако велики јавни сектор, који је достигао око 27 одсто укупне запослености – наводе у Делегацији ЕУ у БиХ. Они истичу и да реформа јавне управе у БиХ тече споро и показује бројне слабости, те да је потребно направити нову стратегију.

– Мислим да и власти почињу то да схватају и спроводе неке реформе у том смијеру, али морају брже радити. Код нас тренутно портир у државној институцији има већа примања од високообразоване особе у реалном сектору, а није изложен толиком стресу, испуњавању норме и слично. Морамо осигурати да људи буду плаћени онолико колико раде, а ситуација је тренутно обрнута. Они на државним јаслама добијају дупло веће плате за упола мање рада у поређењу са запосленима у приватном предузетништву, а који заправо пуне буџет, враћају спољне и унутрашње кредите и одржавају фондове у животу – истакао је Нинковић. (Извор: www.прессрс.ба)