Министарство унутрашњих послова жванично је данас пустило у рад електронски систем за замену старих папирних возачких дозвола новим. То значи да грађани путем интернета преко е-управе могу да поднесу захтев за замену старих возачких дозвола.

Једини предуслов је да грађани имају електронску личну карту из које би могла да се преузме фотографија и стару, папирну возачку дозволу.Све што је потребно је да одете на сајт www.euprava.gov.rs.

Најпре морате креирати кориснички налог, а затим пратите даља упутства! Државни секретар МУП Вања Вукић рекао је да је Србија прва земља у региону која је пустила такав систем и међу првим земљама у Европи и свету.

– МУП ће и у наредном периоду радити све да се поједноставе процедуре грађанима и да им се омогући да без доласка у полицију и чекања на шалтерима добију документа – рекао је Вукић.

Он је навео да је МУП донео одлуку да таксе за издавање ниједног документа неће поскупети и додао да овај начин замене возачких дозвола не изискује нове трошкове, већ да ће грађани на тај начин и уштедети јер постоји само једна уплатница, а не три на које се плаћала провизија, као до сада.

Вукић је рекао да је електронска замена вожачких дозвола омогућена захваљући сарадњи МУП-а са Министарством финансија и Министарством трговине и телекомуникација.

Он је нагласио да је до сада МУП Србије издао 14,5 милиона разних докумената, од тога 1,9 милиона возачких дозвола и да је остало још да се замени 1,6 милиона старих дозвола новим.      

(Извор: Тањуг)