Ministarstvo unutarnjih poslova žvanično je danas pustilo u rad elektronički sistem za zamenu starih papirnih prometnih dozvola novim. To znači da građani putem interneta preko e-uprave mogu da podnesu zahtev za zamenu starih prometnih dozvola.

Jedini preduvjet je da građani imaju elektroničku osobnu kartu iz koje bi mogla da se preuzme fotografija i staru, papirnu prometna dozvola. Sve što je potrebno je da odete na sajt www.euprava.gov.rs.

Najpre morate kreirati korisnički nalog, a zatim pratite dalja uputstva! Državni sekretar MUP Vanja Vukić rekao je da je Srbija prva zemlja u regionu koja je pustila takav sistem i među prvim zemljama u Evropi i svetu.

– MUP će i u narednom periodu raditi sve da se pojednostave procedure građanima i da im se omogući da bez dolaska u policiju i čekanja na šalterima dobiju dokumenta – rekao je Vukić.

On je naveo da je MUP doneo odluku da takse za izdavanje nijednog dokumenta neće poskupeti i dodao da ovaj način zamene prometnih dozvola ne iziskuje nove troškove, već da će građani na taj način i uštedeti jer postoji samo jedna uplatnica, a ne tri na koje se plaćala provizija, kao do sada.

Vukić je rekao da je elektronička zamena prometnih dozvola omogućena zahvaljući saradnji MUP-a sa Ministarstvom financija i Ministarstvom trgovine i telekomunikacija.

On je naglasio da je do sada MUP Srbije izdao 14,5 milijuna raznih dokumenata, od toga 1,9 miliona prometnih dozvola i da je ostalo još da se zameni 1,6 milijuna starih dozvola novim.      

(Izvor: Tanjug)