У Републици Српској регистрирано је 207 привредних субјеката од 1. новембра прошле године, када је почео с радом једношалтерски ситем регистрације предузећа – изјавила је директорица Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ) Јелена Ћетковић.

Она је прецизирала да је у Бањој Луци регистровано 95 предузећа, Бијељини 45, Добоју 29, Источном Сарајеву 26 и у Требињу 12.

"Захваљујући једношалтерском систему регистрације, грађани могу основати предузеће у 11 пословница АПИФ-а за само три дана. Одлука о оснивању је бесплатна и доступна је на нашој интернет страници, а њена овјера код нотара кошта 3,5 КМ", рекла је Ћетковић.

По њеним ријечима, грађани тврде да им је у ранијем начину регистрације предузећа највећи проблем био стално враћање за допуну докумената, одлазак на неколико различитих адреса – суда, Порезне управе, Завода за статистику, те стално чекање у редовима.

Она истиче да је странкама од огромног значаја укидање судских и административних такси, као и много мањи трошкови регистрације предузећа.

"Регистрација за најједноставнија предузећа, као што је д.о.о., кошта од 150 до 200 КМ, умјесто досадашњих 1.530 КМ, а оснивачки капитал је са 2.000 КМ смањен на једну КМ", нагласила је Ћетковић.

Она је додала да су до сада најчешће отварана једночлана друштва, те истакла да је при крају израда софтвера, захваљујући којем ће се у сваком тренутку знати какво је предузеће и у којем дијелу РС-а је регистрирано.

"До краја ове или почетком наредне године бит ће могућа и електронска регистрација предузећа. Странке ће моћи путем интернета, без доласка на шалтер, предати захтјев за регистрацију предузећа и на исти начин добити рјешење", нагласила је Ћетковић.

По њеним ријечима, предувјет за то је измјена Закона о електронском потпису.

Ћетковић је подсјетила да је АПИФ, први пут у Републици Српској и БиХ, почео формирање регистра привредних субјеката.

"Уз регистар финансијских извјештаја и јединствени регистар рачуна привредних субјеката, које већ водимо, и сада уз регистар привредних субјеката, имат ћемо комплетнију слику читаве привреде Републике Српске", рекла је Ћетковић.

(Извор: Агенција Фена)