U Republici Srpskoj registrirano je 207 privrednih subjekata od 1. studenog prošle godine, kada je počeo s radom jednošalterski sitem registracije poduzeća – izjavila je direktorica Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) Jelena Ćetković.

Ona je precizirala da je u Banjoj Luci registrirano 95 poduzeća, Bijeljini 45, Doboju 29, Istočnom Sarajevu 26 i u Trebinju 12.

"Zahvaljujući jednošalterskom sistemu registracije, građani mogu osnovati poduzeće u 11 poslovnica APIF-a za samo tri dana. Odluka o osnivanju je besplatna i dostupna je na našoj internet stranici, a njena ovjera kod notara košta 3,5 KM", rekla je Ćetković.

Po njenim riječima, građani tvrde da im je u ranijem načinu registracije poduzeća najveći problem bio stalno vraćanje za dopunu dokumenata, odlazak na nekoliko različitih adresa – suda, Porezne uprave, Zavoda za statistiku, te stalno čekanje u redovima.

Ona ističe da je strankama od ogromnog značaja ukidanje sudskih i administrativnih taksi, kao i mnogo manji troškovi registracije poduzeća.

"Registracija za najjednostavnija poduzeća, kao što je d.o.o., košta od 150 do 200 KM, umjesto dosadašnjih 1.530 KM, a osnivački kapital je sa 2.000 KM smanjen na jednu KM", naglasila je Ćetković.

Ona je dodala da su do sada najčešće otvarana jednočlana društva, te istakla da je pri kraju izrada softvera, zahvaljujući kojem će se u svakom trenutku znati kakvo je poduzeće i u kojem dijelu RS-a je registrirano.

"Do kraja ove ili početkom naredne godine bit će moguća i elektronska registracija poduzeća. Stranke će moći putem interneta, bez dolaska na šalter, predati zahtjev za registraciju poduzeća i na isti način dobiti rješenje", naglasila je Ćetković.

Po njenim riječima, preduvjet za to je izmjena Zakona o elektronskom potpisu.

Ćetković je podsjetila da je APIF, prvi put u Republici Srpskoj i BiH, počeo formiranje registra privrednih subjekata.

"Uz registar finansijskih izvještaja i jedinstveni registar računa privrednih subjekata, koje već vodimo, i sada uz registar privrednih subjekata, imat ćemo kompletniju sliku čitave privrede Republike Srpske", rekla je Ćetković.   (Izvor: Agencija Fena)