БиХ се налази на 91. мјесту по корупцији у разним сферама друштва и институцијама, од укупно 171 државе свијета.

Ови подаци само још једном показују да је у БиХ корупција постала главни проблем државних органа и да изједа читаво друштво.

Антикорупциона мрежа у БиХ покушава кроз јавне расправе да раздрма јавност и институцију у борби против корупције. Њихови подаци показују да је она највише заступљена у области привреде. А подаци до којих је дошла Антикорупциона мрежа у БиХ су више него попражавајући. Наиме, БиХ сваке секунде због корупције губи 47 марака.

Уколико се узме у обзир просјек отварања једног радног мјеста, које кошта око 30.000 марака, онда се простом рачуницом долази до податка да БиХ губи 46.000 радних мјеста годишње због корупције – истиче Дубравко Перван, предсједник радне групе Антикорупционе мреже БиХ за привреду.

Он је мишљења да су овдје велики проблем и законска рјешења за сузбијање корупције, којих готово да и нема.- Свједоци смо да је, практично, данашња регулатива у овој области таква да особа која пријави корупцију постаје “ловина”, јер корумпирани у БиХ су углавном моћници који имају уплив у политици и правосуђу – додаје Перван.

Према подацима мреже БиХ највише корупције је забиљежено у полицији 69,4 одсто. Затим слиједи царина гдје је забиљежено 64,2 одсто. Након тога на списку највише корумпираних слиједи здравство гдје постоји око 66,3 одсто корупције. (Новости)