BiH se nalazi na 91. mjestu po korupciji u raznim sferama društva i institucijama, od ukupno 171 države svijeta.

Ovi podaci samo još jednom pokazuju da je u BiH korupcija postala glavni problem državnih organa i da izjeda čitavo društvo.

Antikorupciona mreža u BiH pokušava kroz javne rasprave da razdrma javnost i instituciju u borbi protiv korupcije. Njihovi podaci pokazuju da je ona najviše zastupljena u oblasti privrede. A podaci do kojih je došla Antikorupciona mreža u BiH su više nego popražavajući. Naime, BiH svake sekunde zbog korupcije gubi 47 maraka.

Ukoliko se uzme u obzir prosjek otvaranja jednog radnog mjesta, koje košta oko 30.000 maraka, onda se prostom računicom dolazi do podatka da BiH gubi 46.000 radnih mjesta godišnje zbog korupcije – ističe Dubravko Pervan, predsjednik radne grupe Antikorupcione mreže BiH za privredu.

On je mišljenja da su ovdje veliki problem i zakonska rješenja za suzbijanje korupcije, kojih gotovo da i nema.

– Svjedoci smo da je, praktično, današnja regulativa u ovoj oblasti takva da osoba koja prijavi korupciju postaje “lovina”, jer korumpirani u BiH su uglavnom moćnici koji imaju upliv u politici i pravosuđu – dodaje Pervan.

Prema podacima mreže BiH najviše korupcije je zabilježeno u policiji 69,4 odsto. Zatim slijedi carina gdje je zabilježeno 64,2 odsto. Nakon toga na spisku najviše korumpiranih slijedi zdravstvo gdje postoji oko 66,3 odsto korupcije. (Novosti)