Екапија: Предсједавајући Вијећа министара БиХ Вјекослав Беванда и амбасадор Краљевине Шведске у БиХ Боссе Хедберг потписали су данас у Сарајеву Посебни споразум за пројекте/програме између Вијећа министара БиХ и Краљевине Шведске.Предсједавајући Беванда је након потписивања казао да је реформа јавне управе у БиХ један од кључних критерија за улазак наше земље у Европску унију.

"Наш циљ је модерна администрација оспособљена да преузме и имплементира европско законодавство и да БиХ постане дио европског административног простора", казао је Беванда.

Додао је да осим политичке подршке и одговорности који не изостају у процесу реформе јавне управе, за њено провођење потребна су значајна финансијска средства.

Подсјетио је да финансијску подршку од 2007. године пружају донатори који новац улажу у Фонд за реформу јавне управе. Међу њима је и пријатељска Шведска, односно њена међународна развојна агенција СИДА.

"У првој фази у Фонд су уплатили један и по милион еура, а у другој три милиона еура за период 2012., 2013. и 2014. година. На основу ове помоћи осигуран је наставак реформе јавне управе у БиХ", истакнуо је Беванда.

По његовим ријечима, БиХ и Шведска као потписнице овог споразума обавезале су се да ће између осталог помоћи БиХ да проведе реформу јавне управе и да ће осигурати хармонзирани приступ у подршци имплементацији пројеката у нашој држави.

"Шведска и други донатори Фонда су својевремено исказали забринутост због чињенице да владе у БиХ нису уопће издвајале новац из својих прорачуна као конкретан допринос финансирању Фонда. Ове године Вијеће министара је направило искорак те уплатило на рачун фонда износ од 150 хиљада марака. Обвеза је и осталих влада у БиХ да то исто ураде", казао је Беванда.

Захвалио је Шведској на несебичној помоћи коју пружа БиХ на њеном путу ка ЕУ, те изразио увјерење да ће пројекти који се финансирају новцем донатора допринијети ефикаснијој, транспарентнијој, информатички повезанијој и одговорнијој јавној управи која ће бити у служби грађана и господарских субјеката.

Амбасадор Краљевине Шведске у БиХ Боссе Хедберг је рекао да је јучер Европска комисија презентирала свој Извјештај о напретку који укључује један дио који се односи на БиХ.

"Предсједавајући Беванда је већ поднио доста тежак терет својих напора да унаприједи и убрза реформе у БиХ. Ми обојица знамо да је много тога преостало да се уради, не само да би се испунила очекивања Брисела већ посебно очекивања и народа ове земље. Заправио, многе значајне реформе су непоходне за обичне грађане без тога да су оне дио агенде прикључивања Европској унији, а БиХ је до сада изгубила доста драгоцјеног времена", казао је амбасадор Хедберг.

Али, додао је, ми смо овдје да помогнемо. Шведска је била и остаје снажан заговорник даљем проширењу ЕУ и веома близак пријатељ БиХ.

"Међу многим секторима у којима је реформа неопходна, посебно везано за рад с огромном машинеријом ЕУ, међу тим секторима је и јавна управа, а та чињеница је такођер споменута и наглашена у Извјештају о напретку који је јучер предат", казао је амбасадор Хедберг.

По његовим ријечима, сврха потписивања данашњег споразума је фаза два и та сврха има два дијела.

"Прво је да се помогне БиХ да проведе оно што ми зовемо реформу у власништву, чиме би се омогућило разним административним нивоима у земљи да усвоје и проведу законску течевину ЕУ. Други дио је да се на неки начин осигура хармонизован приступ у цијелој земљи о питању провођења различитих пројеката који су наведени у посебним плановима акције И и ИИ. Наш допринос овој фази је око 6,2 милиона КМ који ће се исплаћивати у траншама у наредне три године", казао је амбасадор Хедберг.