Блиц Онлине, 21. аугуст 2012:Директор Агенције за информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић рекао је да предстоји наставак рада на увођењу електронског потписа у органе јавне управе, те да би Министарство здравља и социјалне заштите Српске требало да буде трећа по реду институција која ће увођењем електронског потписа кренути у елиминацију папирне форме. Он је нагласио да би потписивање уговора са Министарством могло бити уприличено већ наредне седмице, те да је коначни циљ увођења електронског потписа модернизација, електронификација рада и уопште пословних процеса у самој јавној управи.

"То у пракси значи да ће Агенција за информационо друштво, као цертификационо тело, да подијели дигиталне сертификате запосленима, а у коначници ће бити потпуно елиминисана папирна форма из рада ових институција", рекао је Рајчевић.

Он је нагласио да Влада Српске активно ради и на једном свеобухватнијем пројекту увођења дигиталног потписа за сва правна и физичка лица у Српској.

"До окончања тог пројекта сва наша правна и физичка лица, која се упуштају у трговачку дјелатност путем интернета, добиће дигиталне цертификате и тако бити у могућности да електронску трговину у пракси остваре", истакао је Рајчевић.

Рајчевић је додао да слиједи и формирање Одјељења за информациону безбједност, те да би до краја ове, а евентуално почетком идуће године, Српска требала имати опремљено и технички функционално тијело које би преузело сву задаћу из Закона о информационој безбједности.

Агенција за информационо друштво Републике Српске почела је 1. јануара склапање уговора са министарствима, управама и управним организацијама о увођењу електронског потписа као замјене за својеручни потпис и печат. Уговоре су до сада потписали Министарство науке и технологије и Министарство просвјете и културе Српске, као и министри Јасмин Комић и Антон Касиповић лично. Увођењем електронског потписа управни и други послови обављају се електронским путем, без потребе за гомилом папира, а електронски документ, било да је ријеч о електронској пошти или документу произашлом из компјутерког програма за обраду текста, добија своју правну снагу.

Електронски потпис је, према наводима стручњака, далеко сигурнији и безбједнији од својеручног потписа и папирне форме.