Ослобођење, 13.08: Од десет најбоље рангираних држава, по четири су из Европе и Јужне Америке, што ове двије регије чини подручјима у којима је највећи проценат упосленика који пролазе разне обуке и програме едукације. У данашњем глобализираном свијету многе компаније и институције улажу значајна средства у додатну обуку својих упосленика, како би повећали ефикасности и продуктивност.

Према најрелевантнијим статистичким подацима, Босна и Херцеговина се налази у самом врху када је у питању проценат упосленика који пролазе разне видове обуке унутар фирми.

Прва на Балкану

Према извјештају Свјетске Банке за период 2002-2010, којим је третиран проценат упосленика који пролазе додатну обуку и различите програме едукације, Босна и Херцеговина се налази на 6. мјесту у свијету. Од земаља у регији западног Балкана, послије БиХ, слиједе: Словенија, која је на 35 мјесту., Србија на 48, Хрватска на 68, Црна Гора на 78, Албанија на 91. и Македонија на 93. мјесту. Од осталих земаља у окружењу, Бугарска је 64, Турска 67, Румунија 79. и Мађарска 97. Осим Босне и Херцеговине, међу десет држава у којима највећи број упосленика пролази додатну обуку, налазе се Кина, као најбоље рангирана, а слиједе Тајланд, Ирска, Чешка, Естонија, Еквадор, Колумбија, Аргентина и Гвајана.

Индонезија посљедња

Од десет најбоље рангираних држава, по четири су из Европе и Јужне Америке, што ове двије регије чини подручјима у којима је највећи проценат упосленика који пролазе разне обуке и програме едукације. Од осталих земаља у свијету, Русија је 24., Малезија 30., Њемачка 51. и Грчка 90.

Индонезија је посљедња на листи земаља чији упосленици имају обуку и додатну едукацију. Осим Индонезије, међу посљедњих 10 земаља у којима је забиљежен најмањи број упосленика којима је доступна обука су Мађарска која је 97, а слиједе Грузија, Јемен, Лаос, Панама, Азербејџан, Непал и Пакистан.

Истраживање Свјетске банке односи се на перид од 2002. до 2010. године. Резултати истраживања су базирани на проценту сталних упосленика који пролазе званичну обуку и програме едукације у фирмама и компанијама у земљи.