Oslobodjenje, 13.08: Od deset najbolje rangiranih država, po četiri su iz Evrope i Južne Amerike, što ove dvije regije čini područjima u kojima je najveći procenat uposlenika koji prolaze razne obuke i programe edukacije. U današnjem globaliziranom svijetu mnoge kompanije i institucije ulažu značajna sredstva u dodatnu obuku svojih uposlenika, kako bi povećali efikasnosti i produktivnost.

Prema najrelevantnijim statističkim podacima, Bosna i Hercegovina se nalazi u samom vrhu kada je u pitanju procenat uposlenika koji prolaze razne vidove obuke unutar firmi. Prva na Balkanu Prema izvještaju Svjetske Banke za period 2002-2010, kojim je tretiran procenat uposlenika koji prolaze dodatnu obuku i različite programe edukacije, Bosna i Hercegovina se nalazi na 6. mjestu u svijetu. Od zemalja u regiji zapadnog Balkana, poslije BiH, slijede: Slovenija, koja je na 35 mjestu., Srbija na 48, Hrvatska na 68, Crna Gora na 78, Albanija na 91. i Makedonija na 93. mjestu. Od ostalih zemalja u okruženju, Bugarska je 64, Turska 67, Rumunija 79. i Mađarska 97. Osim Bosne i Hercegovine, među deset država u kojima najveći broj uposlenika prolazi dodatnu obuku, nalaze se Kina, kao najbolje rangirana, a slijede Tajland, Irska, Češka, Estonija, Ekvador, Kolumbija, Argentina i Gvajana.

Indonezija posljednja

Od deset najbolje rangiranih država, po četiri su iz Evrope i Južne Amerike, što ove dvije regije čini područjima u kojima je najveći procenat uposlenika koji prolaze razne obuke i programe edukacije. Od ostalih zemalja u svijetu, Rusija je 24., Malezija 30., Njemačka 51. i Grčka 90. Indonezija je posljednja na listi zemalja čiji uposlenici imaju obuku i dodatnu edukaciju. Osim Indonezije, među posljednjih 10 zemalja u kojima je zabilježen najmanji broj uposlenika kojima je dostupna obuka su Mađarska koja je 97, a slijede Gruzija, Jemen, Laos, Panama, Azerbejdžan, Nepal i Pakistan.

Istraživanje Svjetske banke odnosi se na perid od 2002. do 2010. godine. Rezultati istraživanja su bazirani na procentu stalnih uposlenika koji prolaze zvaničnu obuku i programe edukacije u firmama i kompanijama u zemlji.