Глас Српске: – Све општине у Републици Српској, осим Крупе на Уни, технички су увезане у јединствену електронску базу података матичних књига, тако да би становници врло брзо могли да добију неки од извода из матичних књига ван мјеста њиховог издавања. Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић рекла је да слиједи обрада прикупљених података и да ће техничке екипе наћи начина да и општина Крупа на Уни оптичким линком буде увезана у систем.  

 

Према њеним ријечима, то ће значити да неко ко је рођен у Требињу, родни лист или неки други извод из матичне књиге може добити, на примјер, у Бањалуци или неком другом граду. Решићева је навела да цијели процес увезивања у јединствену електронску базу података траје око три и по године од доношења закона до имплементације.

 

"Мислим да можемо бити поносни јер смо први у региону који ово имамо&qуот;, истакла је Решићева. Она је додала да практично 50 година нико није водио рачуна о матичним књигама у БиХ, тако да сада процес увођења електронских матичних књига тражи времена, а радове на тетрену успориле су и велике падавине ове зиме.

 

Према њеним ријечима, ФБиХ тек је донијела Закон о електронским матичним књигама, али је планирано да, када буде све спремно да се системи увежу како би они који живе на територији Републике Српске, а рођени су у ФБиХ или обратно могу извадити неко од увјерења из матичне књиге рођених у мјесту у којем тренутно живе.&нбсп;