Glas Srpske: – Sve općine u Republici Srpskoj, osim Krupe na Uni, tehnički su uvezane u jedinstvenu elektronsku bazu podataka matičnih knjiga, tako da bi stanovnici vrlo brzo mogli da dobiju neki od izvoda iz matičnih knjiga van mjesta njihovog izdavanja. Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić rekla je da slijedi obrada prikupljenih podataka i da će tehničke ekipe naći načina da i općina Krupa na Uni optičkim linkom bude uvezana u sistem.  

 

Prema njenim riječima, to će značiti da neko ko je rođen u Trebinju, rodni list ili neki drugi izvod iz matične knjige može dobiti, na primjer, u Banjaluci ili nekom drugom gradu. Rešićeva je navela da cijeli proces uvezivanja u jedinstvenu elektronsku bazu podataka traje oko tri i po godine od donošenja zakona do implementacije.  

 

"Mislim da možemo biti ponosni jer smo prvi u regionu koji ovo imamo", istakla je Rešićeva. Ona je dodala da praktično 50 godina niko nije vodio računa o matičnim knjigama u BiH, tako da sada proces uvođenja elektronskih matičnih knjiga traži vremena, a radove na tetrenu usporile su i velike padavine ove zime.  

 

Prema njenim riječima, FBiH tek je donijela Zakon o elektronskim matičnim knjigama, ali je planirano da, kada  bude sve spremno da se sistemi uvežu kako bi oni koji žive na teritoriji Republike Srpske, a rođeni su u FBiH ili obratno mogu izvaditi neko od uvjerenja iz matične knjige rođenih u mjestu u kojem trenutno žive.