Capital.ba: Народна скупштина Републике Српске разматрала је данас по хитном поступку Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о државним службеницима, којим је дефинисано да државном службенику престаје радни однос када наврши 65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања, или 60 година живота и 40 година стажа осигурања.

 

Министарка управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић истакла је да су предложена законска рјешења усклађена са Законом о пензијском и инвалидском осигурању Републике Српске. Образлажући предложене измјене и допуне Закона, Решићева је рекла да се њима прецизније регулишу и услови за именовање вршиоца дужности државног службеника.

 

Она је нагласила да је руководилац органа дужан да покрене поступак избора кандидата за државне службенике које поставља Влада Српске најкасније 90 дана прије истека мандата лицу које је постављено на то радно мјесто.

 

"Влада Републике Српске именује вршиоца дужности на период од 90 дана без провођења поступка јавне конкуренције, с тим да се за исто радно мјесто акт о постављењу може донијети још највише два пута узастопно", рекла је Решићева.